Велика војна вежба «Словенско братство 2016», средишна тачка војне сарадње Србије и Русије, биће одржана у октобру на неком од војних полигона у нашој земљи.

Осим руских војнодесантних снага и српске Специјалне бригаде, у маневрима ће учествовати и слична јединица оружаних снага Белорусије.

35707

План је да трилатерална вежба, којој печат дају руске снаге, буде изведена по узору на прошлогодишњу одржану у септембру на полигону код Краснодара. На њој је учествовало око 700 официра и војника 3 војске. Током маневара 250 падобранаца је искочило из авиона «иљушин 76», десантиран је терет и симулирана је борба са терористима.

«Вежба са Русима и Белорусима ће највероватније бити одржана на полигону Никинци, мада ни Пасуљанске ливаде нису искључене, кажу у Генералштабу.

«Таквим вежбама повећава се оперативна моћ наших јединица, али и способност за заједничко деловање са страним војскама», додају из Генералштаба.

Главна снага руске војске која ће доћи у Србију највероватније ће бити Седма ваздушно-десантна дивизија са северног Кавказа, која још носи префиксе «козачка» и «планинска». Ова јединица има богато ратно искуство из сукоба у Чеченији и интервенције у Грузији 2008 године. Укупно 18 припадника ове дивизије носи највиши војни орден «Херој Русије».

Ката

Тагови: ; ;