Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је у Јагодини да би Косово већ било примљено у Уједињене нације да није Руске Федерације, чврстог политичког партнера Србије последњих деценија.

 

Ivica-Dacic-1

«Да је председник Русије био Владимир Путин, када су Србији уводили санкције, када је Србија била у проблемима, када су били ратови на простору СФРЈ, Србија сигурно не би била бомбардована»-, рекао је Дачић на свечаности постављања воштане фигуре Владимира Путина у Музеј воштаних фигура у Јагодини.

 

Он је додао да Србија има пријатељски стисак руке и добре односе са Русијом, а «није пријатељски однос када вас неко бомбардује».

 

«Ми пружамо руку свима, градимо добре односе са свима, али Србија не може, и не би била морално чиста када би и уколико би окренула леђа Русији када је Русији тешко»- , рекао је Дачић.

 

Истиче да се Србије не опредељује да ли је за ЕУ, Русију и Америку или неку другу земљу.

 

«Ми хоћемо да будемо чланица ЕУ, али не по цену да уводимо санкције Русији и другим нашим пријатељима. Где то има. То се никада неће десити»-, рекао је шеф српске дипломатије.

 

Србија се, према његовим речима, труди да има добре односе са свима на међународној сцени, али никада неће прекидати добре и пријатељске односе са Русијом, Кином, земљама Латинске Америке, Африке и Азије — земљама које су омогућиле да победимо у УНЕСКО-у да сачувамо наше споменике и цркве на Косову и Метохији.

 

«Ми наравно највише волим своју земљу али управо због Србије волимо и Русију»- , рекао је Дачић, који је често био прекидан апалузима окупљених у Спортској хали у Јагодини, и скандирањем Путину и Русији.

 

«Оно што је направљено са фигуром Владимира Путина мислим да је најбоље уметничко дело које је овде направљено, највише личи на оргинал човека чија је фигура направљена. Показао сам слике руским званичницима и они су били одушевљени»- , рекао је Дачић.

 

РТС

Тагови: