Напета политичка ситуација у Турској је натерала тамошње хотелијере да драстично спусте цене летовања. Аранжмани су јефтинији и до 40%, али је интересовање минимално.

После Египта и Туниса, тероризам уништава туризам и у Турској. Лоши односи са Русијом, пад броја гостију из Европе и све чешћи самоубилачки напади били су довољни разлози да највећи хотелијери у Турској спусте и до 40% цене својих «all inclusive» услуга, како би привукли госте. Ни то, међутим, неће бити довољно да се напуне луксузни и велелепни комплекси у које се годинама улагало.

1

Да је ова привредна грана у кризи најбоље говори то што је и Премијер Турске Ахмет Давутоглу најавио бесповратну помоћ у вредности од 87 милиона долара домаћем туристичком сектору. Осим Руса, којима је ово била једна од омиљених дестинација, турску обалу воле и Немци.

Док Русима државници препоручују да заобиђу ову медитеранску земљу, Немци страхују од тероризма. На недавно одржаном Међународном сајму туризма у Берлину, туристички радници истакли су да Турска треба да се бави промотивним кампањама много више него раније и да ће им ово бити година отказивања резервација.

«Засад нема најава да ће бити неких додатних и већих попусти за летовање у Турској», рекао је Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција.

«Мислим да Турци још увек нису свесни колики проблем имају, али неке акцијске попусте можемо да очекујемо у априлу. Последњих месец дана смањено је интересовање за ову дестинацију, али још не можемо да проценимо у којој мери. Продаја аранжмана одржала се до марта, а сада већ има мањи број уплата.

Према речима Сеничица, чартер-летови, који су засад уговорени, требало би и да се реализују. А да ли ће доћи до неких померања, засад је рано причати.

«Попусти за летовање у Турској крећу се у просеку између 15 и 30% у односу на прошлу годину. Све је то утицај понуде и тражње», каже Сеничић.

У агенцији «Биг блу» објашњавају да је Турска добро реаговала на тренутну политичку ситуацију и да је обезбедила додатне попусте, које максимално користе Бугарска и Румунија.

«Постоје хотели који дају деци до 18 година бесплатан смештај, неки од њих дају попусте за ране резеравације и до 45%», прича нам Душан Анастасов из «Биг блу» агенције.

«Тиме се отвара прилика за људе који раније нису могли да иду у Турску, да по повољним ценама уживају у «all inclusive» услугама. И у Србији има резервација, али постоји одређени пад, који тренутно није драматичан. Свакако не користимо довољно погодности које је Турска одобрила.

Ката

Тагови: ; ;