Иако је ни крив ни дужан увучен у причу око односа зарада најбољих тенисера и тенисерки, Новак Ђоковић сада је почео да доживљава критике и од стране својих колега и колегиница.

 

Ноле

 

Наравно, британски медији се свакодневно баве овом темом, а иако је све почело од директора турнира у Индијан Велсу Рејмонда Мура, који је потом поднео оставку, за Британце је у центру пажње — Новак Ђоковић.

 

Британски »Гардијан» данас преноси изјаву најбоље тенисерке света Серене Вилијамс, која ипак осетила потребу да Ђоковићу дели некакве лекције.

 

»Новак има право на своје мишљење, али да он има ћерку, а мислим да сада има сина, требало би да разговара са њом и каже јој због чега његов син заслужује више новца само зато што је дечак.

 

Такође, да ја имам ћерку и сина који играју тенис, ја не бих могла да кажем како мој син заслужује више, зато што је мушко. Да обоје почну да тренирају од треће године, ја бих им рекла да обоје заслужују исте зараде», објашњава Серена.

 

У целу причу се, наравно, укључио и Енди Мареј, који се не слаже са Новаком како су мушки мечеви гледанији од оних у женској конкуренцији.

 

»Једна од ствари које је Новак рекао, јесте да ако је продаја улазница боља за мечеве у женској конкуренцији, онда и тенисерке треба да зарађују више.

 

Али, на турниру попут овог, на пример, ако Серена игра на главном терену, а имате мушки меч са Стакховским, људи ће доћи да гледају Серену.

 

Навијачи прате женски тенис, ситуација се мења у зависности од тога какви су мечеви у питању. Мушки тенис је имао срећу у последњих десетак година са оваквим играчима и ривалствима која су створена.

 

То је велика ствар, али цео спорт може да профитира из тога, не само надметање у мушкој конкуренцији», истакао је Мареј.

 

У суботу је директор турнира у Индијен Велсу, Рејмонд Мур рекао да тенисерке буквално треба да клекну и захвале Богу што су се родили Федерер и Надал.

 

«Они су овај спорт одвели на потпуно нове висине», рекао је Мур.

 

Он је додао да је WТА «срећна организација» алудирајући на то да се «шлепује» уз АТП и да се изборила да награде на турнирима буду исте за тенисере и тенисерке.

 

Новак је о томе говорио после победе над Раонићем и освајања Мастерса у Индијен Велсу.

 

«То је деликатна ситуација. Тенисерке заслужују поштовање и дивљење за оно што чине. Ово што су награде једнаке је стварно главна тема расправе у тениском свету последњих седам или осам година», рекао је Ђоковић.

 

«У читавом сам процесу, знам колико је WТА уложила енергије да се избори за права тенисерки. Искрено им се дивим, изборили су се. АТП мора да крене тим путем, да се бори за тенисере. Ми имамо више гледалаца на мечевима. Али WТА и тенисерке се боре за оно што заслужују, ми морамо да се боримо за оно што мислимо да заслужујемо», додао је Ђоковић.

 

 

Не крије дивљење према тенисеркама.

 

«Пролазе кроз другачије ствари, морају да жртвују више, пре свега мислим о породици, њихово тело је другачије, мислим на хормоне. Ја сам имао првог тренера жену, верујем у моћ и способност жена, и дивим им се», додао је Ђоковић.

 

Он дакле јесте рекао да АТП треба да се бори за своја права и да је истина да је мушки тенис популарнији, али није подржао мишљење да жене треба да клече пред било ким, нити да не заслужују колико добијају, што сугеришу овакви наслови.

 

Наслов упућује на једно, «Новак Ђоковић рекао да мушкарци заслужују више новца у тенису од жена»… Аутори су наравно медији у Енглеској.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ;