Председнички кандидат из редова републиканаца Доналд Трамп је оспорио политику актуелног руководства САД и запитао докле ће Вашингтон инсистирати на вођењу потенцијалног трећег светског рата са Русијом.

Он је у интервјуу за «Вашингтон пост» рекао да пропагира политику да се САД, упркос дешавањима у свету, окрене решавању унутрашњих проблема и усмери средства ка изградњи сопствене инфраструктуре, преносе Новости.

151211140541_trump_1_624x351_ap_nocredit

Упитан какве погледе има у вези НАТО, Трамп је казао да на Северноатлантски савез гледа као на добру ствар иако не разуме зашто САД води Алијансу ка опасном авантуризму који по питању Украјине може да резултира директном војном конфронтацијом са Русијом.

«Украјина је земља која далеко мање утиче на САД него на неке друге земље које су такође чланице НАТО, а упркос томе Вашингтон улаже много веће напоре. Зашто Немачка не реши тај проблем са НАТО у Украјини? Зашто увек Америка мора да буде та која тежи ка трећем светском рату са Русијом?», пита се Трамп.

Републиканац је такође оспорио и економску логику Вашингтонске глобалне војне политике.

«НАТО нас кошта цело богатство штитећи Европу. Ми због тога трошимо изузетно пуно средстава», нагласио је он.

Трамп је сличну ствар рекао и за Јужну Кореју, истакавши да Сеул има веома богату индустрију, а упркос томе Вашингтон му шаље авионе и бродове, док за ту «игру рата» не добија никакву надокнаду.

«Погледате Немачку, Саудијску Арабију, Јапан, Јужну Кореју.. Ми трошимо милијарде долара на Саудијску Арабију, а они сами имају толико пара. Питам се зашто? Када погледамо колико пара наша земља губи, долазимо до закључка да ми то не можемо да приуштимо. Свакако да не можемо то да приуштимо више «, додао је он.

Трамп је такође рекао да иако САД не треба да напусте НАТО, мора да буде спроведена прерасподела трошкова у Алијанси.

Ката

Тагови: ; ;