24 марта 1999 године започела је агресија НАТО-а против наше земље тадашње Савезне Републике Југославије. Агресија је започела у 19:47 када је прва ракета пала на касарну у Даниловграду и том приликом је страдао војник Саша Стојић из Београда. Он је уједно и прва жртва НАТО агресије.

нато агресија 1

 

 

Следећих неколико минута пало је неколико пројектила на аеродром Голубовци у непосредној близини Подгорице. У 19:50 напад се проширио и на територију Србије. Тада је прва ракета пала на касарну у Прокупљу где је страдао војник ВЈ Бобан Недељковић. Затим су бомбе око 20.15 погодиле подземни бункер у Куршумлији када је погинуло 12 резервиста и војника.Војни циљеви у Батајници погођени су у 20.38.

 

нато агресија 2

 

Агресија је непрекидно трајала наредних 78 дана. Агресор је немилице гађао цивилне циљеве, болнице санаторијуме, возове, мостове, зграду државне телевизије, амбасаду НР Кине, и друге циљеве. Убијање деце је називао «колатералном штетом» а саму ваздушну интервенцију цинично назвао «операција милосрдни анђео».

 

Агресија је званично окончана после 78 дана 11 јуна када је у Куманову потписан војно технички споразум између Војске Југославије и Међународних војних снага КФОР-а.

 

BEOGRAD,3.04.99:Zlocinacke agresorske NATO snage bombardovale su nocas sam centar Beograda.Na slici:zgrada MUP-a Srbije u plamenu.  FOTO TANJUG snimio:V. Dimitrijevic

 

Цивилне жртве ове злочиначке акције износе између 1200-4000 људи у зависности од процена, а материјална штета по проценама тадашње југословенске владе износи 100 милиона долара.

 

 

 

ВЕДРАН

 

 

 

Тагови: