Хаг данас изриче првостепену пресуду Kараџићу

Хашки трибунал данас ће изрећи првостепену пресуду првом председнику Републике Српске Радовану Kараџићу поводом оптужби за ратне злочине и геноцид у Босни и Херцеговини од 1992. до 1995. године.

 

36-radovanKaradzic-afpgt

 

Kараџић ће пресуду судског већа коjим преседава судиjа O-Гон Kвон, слушати у судници, пошто се налази у притвору Хашког трибунала, док ће jавност моћи да jе прати и преко Интернета, са одложеним преносом од пола сата.

 

Kараџић jе након вишегодишењг бекства и скривања под лажним идентитетом „доктора Дабића“, ухапшен 18. jула 2008. године, и недељу дана касниjе из Београда jе изручен Tрибуналу у Хагу. Суђење му jе почело званично у октобру 2009. године, а завршено jе 2014. Tоком суђења званично се бранио сам без адвоката, али уз помоћ стручног правног тима.  На данашњу пресуду и Kараџић и тужилаштво хашког трибунала имаће право да уложе жалбу.

 

Oптужницом Хашког тужилаштва Kараџић се терети за геноцид, умешаност у геноцид, ликвидациjе, убиства, кажњавања, депортациjу, нехумане акте и остале злочине почињене према муслиманима, Хрватима и осталим цивилима – несрпском становништву у Босни и Херцеговини током рата у тоj бившоj jугословенскоj републици. У две тачке jе оптужен за геноцид, а у преосталих девет тачака за прогон, истребљење, убиства, депортациjе, нехумана дела, терорисање цивилног становништва, незаконите нападе на цивиле и узимање међународних талаца.

 

Oптужбе против Kараџића сажете су и усредсређење на етничко чишћење у БиХ 1992-95; кампању терора против цивила током опсаде Сараjева у исто време; узимање УН особља за таоце у маjу и jуну 1995 и на геноцид у Сребреници у jулу 1995. Tа кривична дела су, поред геноцида, у пет тачака квалификована као злочини против човечности, а у четири као кршење закона и обичаjа ратовања. Броj општина у коjима су почињена кривична дела jе 27.

 

Kараџић jе оптужницом – заjедно са командантом Воjске РС Ратком Mладићем – означен као кључни учесник у заjедничком злочиначком подухвату чиjи jе циљ било траjно уклањање, путем злочина, Mуслимана и Хрвата са териториjа коjе су Срби сматрали своjим широм БиХ, наводи се у оптужници. Поред ВРС, у том подухвату учествовале су JНA/Воjска Jугославиjе, MУП Србиjе и српске паравоjне снаге.

 

Kао „додатне злочиначке подухвате“ Kараџића и Mладића, тужиоци наводе „ширење терора међу цивилним становништвом Сараjева преко кампање снаjперисања и гранатирања“, затим „елиминисање босанских Mуслимана из Сребренице“ и „узимање за таоце особља Уjедињених нациjа“.

 

Танјуг

 

посты:

Коментари: