Оснивачица Фонда за хуманитарно право Наташа Кандић оценила је данас да је пресуда Радовану Караџићу од 40 година затвора праведна за жртве али и за оптуженог.

 

Nataša

 

Кандић је за телевизију Н1 оценила да је Караџић кажњен за дела за која је знао да су се догађала.

 

„Било је најлогичније да му се изрекне казна доживотног затвора, јер је то у ствари 40 година“, рекла је она. Како је истакла, ниједан домаћи суд не би утврдио све чињенице које је утврдио Хашки трибунал.

 

Ова пресуда је највећа препрека за сваки покусај ревизије, нове интерпретације онога шта се догодило у Зворнику, Санском мосту, Приједору, оценила је она.
Кандић је додала и да је дефинитивно утврђен геноцид и да је у свим делима утврђена дискриминаторска намера – да се створи хомогена средина без муслимана и Хравата.

 

„То су судске чињенице и те судске чињенице ће остати“, рекла је Кандић.

 

Према њеним речима, први пут је чула, приликом изрицања пресуде да је постојало 50 логора, каква је ситуација била у њима и колико је људи умрло.

 

Како је истакла, увек се водило рачуна да се не оптужују они на високим позицијама како би се сачувале те државне институције.

 

„То открива да ни након 20 година нема те власти која хоће да каже оно што је тачно да су државне институције злоупотребљене“, закључила је Кандић.

 

 

Србин.инфо

Тагови: ; ; ; ; ; ;