Бивши председник РС пресудом Хашког трибунала осуђен је данас, у Хашком трибуналу, на 40 година затвора! Од 11 тачака оптужнице, Караџић је ослобођен оптужбе по једној тачки оптужнице, за геноцид над несрпским становништвом у седам општина у БиХ, а осуђен је за осталих 10, од којих једна укључује геноцид у Сребреници.

 

Караџић

 

Читању пресуде присуствовали и правни саветници и сарадници Радована Караџића.

 

Као олакшавајућа околност наведено је то што је изнео доказе о договору који је у јулу 1996. склопио са америчким изаслаником Ричардом Холбруком — да се повуиче из политичког и јавног живота, а да заузврат неће бити гоњен

 

У завршним речима, у октобру 2014, тужиоци су затражили да судије Караџића прогласе кривим по свим тачкама оптужнице и осуде на доживотни затвор.

 

Караџић, који се бранио сам, затражио је да буде ослобођен, тврдећи да тужиоци нису доказали његову кривицу током суђења.

 

 

Процес Караџићу почео је у Хагу октобра 2009.

Прву оптужницу против Караџића за геноцид у Сребреници, Трибунал је подигао крајем јула 1995. Караџић је, међутим, остао на слободи до 21. јула 2008. када су га у Београду ухапсиле власти Србије.

 

У Хаг је изручен 30. јула те године, а у првом појављивању пред судијом Трибунала одбио је да се изјасни о кривици. По правилима суда, у спис је било уведено да се Караџић изјаснио да није крив.

 

Тагови: ; ; ; ;