РТ је објавио материјалне доказе који повезују Турску са терористима ИГ

12417765_1079373075469595_6814500365685606877_n

 

«Снимали смо у сиријском граду Шадади, који је ослободила јединица за одбрану курдског народа (YPG) 10 дана пре нашег доласка. Пронашли смо документе који доказују да «исламска држава» краде нафту. Заробљени борци су нам потврдили да гориво се затим кријумчаре у Турску», рекао је аутор документарног канала РТ.

 

Међу документима које су открили новинари РТ су детаљне инструкције о раду на нафтним бушотинама и финансијски извештаји ИГ о трговини нафтом. Један од терориста, кога су заробили Курди, је причао за РТ о помоћи коју су терористи добили од Турске.

 

„Тргује се са нафтом и сада, ја то знам засигурно. Осим тога, Турска помаже ИГ достављајући им храну и осталу неопходну робу. Терористима се такође шаље помоћ у новцу, оружју и муницији», испричао је он.

 

У напуштеним кућама су новинари РТ пронашли, уз документе о производњи нафте, и пасоше печатиране у Турској. Један од представника YPG је новинарима дао фотографије одузете од терориста на којима су се ови фотографисали у центру Истанбула, а затим као борци ИГ у Сирији. Поред тога, пронађено је и упутство под насловом: «Како усавршити борбу против злочиначког режима Башара Асада», коју је штампао турски издавач, и регистар чланова ИГ са личним подацима — именима, за шта су специјализовани, брачним статусом и слично.

 

Други ухапшени терориста ИГ је напоменуо да је турска војска дозволила терористима да слободно прелазе границу са Сиријом, јер «Турска и ИГ имају заједничког непријатеља — курдске снаге YPG».

 

„Сама Турска не жели да се меша у тај сукоб већ жели да се ослободи својих непријатеља преко заступника», објаснио је он.

 

С обзиром на чињеницу да се питање заузимања Палмире може решити у наредних недељу дана, можемо рећи да је тенденција Калифата да се прошири у Сирији и Ираку углавном заустављена.

 

Важно је напоменути да ће напредовање Курда у провинцији Хасака на југу жестоко да омете Калифату комуникацију између Сирије и Ирака, тако да неће моћи слободно као раније да шверцују резерве из једне земље у другу.

 

Такође треба напоменути да, према најављеним плановима Пентагона, контрола сиријско-ирачке границе није међу првим ставкама у процесу заузимање Раке и Мосула. Но, у марту ограничена комуникација између Ирака и Сирије представља највећи успех (прекинута је директна веза између Раке и Мосула) пре него што је офанзива на Мосул уопште почела, а заузимање Рамаде и Фалуџе су далеко од завршене.

 

Међутим, америчка војска још увек није у потпуности почела са дејствима (ограничена бомбардовање и операције специјалних снага) и тек ће евентуално у априлу (мада је вероватније да ће то бити у мају) доћи до груписања војних бригада ирачке војске и делова 101 ваздушно-десантне дивизије према Мосулу.

 

Такође, када је у питању Калифат, важно је напоменути да је чињеница да су терористи, који су организовали нападе у Белгији, првобитно желели да разруше нуклеарну електрану, али је нешто пошло наопако и зато су бомбе експлодирале на аеродрому и у метроу. Истовремено је Калифат потврдио да је припремљено неколико стотина бораца за убацивање у Европу са циљем организовања терористичког рата.

Ово је свакако одлична пропаганда у чијој је позадини све лошија ситуација на сиријским фронтовима и, уз претходно описане проблеме, велика је вероватноћа да ће се терористички напади Калифата у ЕУ интензивирати.

 

Ката

Тагови: ; ; ; ;