Колинда поручила „Мајкама Сребренице“: Пресуда Караџићу није испунила очекивања

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић поручила је „Мајкама Сребренице“ да пресуда Радовану Караџићу није испунила сва очекивања Хрвата и Бошњака. Она је то рекла као „мајка и државница“ поводом пресуде Хашког трибунала којом је Караџић осуђен на 40 година затвора.

 

Китаровић

 

Грабар Китаровић је истакла да је ипак пресуда Караџићу „историјска пресуда геноциду, злочинима, депортацијама, силовањима и етничком чишћењу“.

 

 

„Исто тако, ово је јасна порука свима који се и данас упуштају у злочиначке подухвате против човечности да међународни тероризам утемељен на расној и верској нетрпељивости неће проћи некажњено“, поручила је Грабар Китаровић „Мајкама Сребренице“.

 

 

„Драге мајке, злочини геноцида у Сребреници остаће трајна мрља европске и светске политике. Верујем како ће сви други наредбодавци и починитељи злочина на крају бити праведно осуђени. С целим хрватским народом у мислима сам с вама“, стоји у писму хрватске председнице које је послала на Велики петак.

 

 

Иначе, „Мајке Сребренице“ нису задовољне изреченом пресудом Караџићу и очекују да ће он у другостепеном поступку бити осуђен на доживотну робију.

 

 

 

РТС

Коментари: