Нису се обистинила очекивања Русије да Хашки трибунал буде институт правде, поручује руско Министарство спољних послова поводом пресуде Радовану Караџићу.

 

караџич

 

Руско министарство спољних послова оценило је поводом пресуде лидеру босанских Срба Радовану Караџићу да Хашки трибунал наставља да ствара мит о српском народу као једином одговорном за ратне злочине у бившој Југославији.

 

У саопштењу МСП-а се наводи и да се нису обистинила очекивања Русије да Трибунал буде институт правде, преноси Тас.

 

«Русија подржава МКСЈ створен 1993. године и отворено је говорила да Трибунал не треба да постане место за обрачунавање или инструмент освете, већ да буде прави институт правде која би довела до победе правде и здравог разума», наведено је у саопштењу уз констатацију — «ова очекивања нису се обистинила».

 

 

Руско министарство навело је да данас чак ни судије Трибунала не скривају да суд користи сумњиве методе у свом раду.

 

Треба имати у виду, како се додаје, да МКСЈ, ад хок или провизорна институција, делује већ више од 20 година и да је потрошио милијарде за рад.

 

У саопштењу руског МСП-а се оцењује да би било боље да је новац утрошен у мировни процес у земљама бивше Југославије.

 

«Трибунал је игнорисао рокове које је поставио Савет безбедности УН за његов рад и тежак је терет на плећима светске заједнице», закључује руско министарство.

 

 

Заменик министра спољних послова Русије Генадиј Гатилов рекао је раније да Москва сматра да је пресуда Хашког трибунала Радовану Караџићу исполитизована.

 

«Ми смо одавно говорили да је рад Хашког трибунала политизован. Нажалост, сви предмети који су тамо разматрани били су једнострани, нису разматрани злочини које су извршили косовски лидери и војници. Такве грешке у раду Трибунала су недопустиве», рекао је Гатилов Интерфаксу.

 

 

РТС

Тагови: ; ;