НАТО им дугује доприносе! – протести у Сарајеву и Бањалуци

У Бањалуци и Сарајеву протест бивших запослених у међународним снагама у БиХ. Радници тврде да ЕУФОР и НАТО треба да им исплате по 80.000 КМ

 

rs protest banjaluka_620x0

 

Бивши радници НАТО и ЕУФОР из РС и ФБиХ протестовали су у петак у Бањалуци и Сарајеву због неисплаћених накнада, регреса и доприноса за пензијско-инвалидско осигурање на које годинама чекају. Радници наводе да им ове међународне војне организације дугују у просеку од 70.000 до 80.000 КМ!

 

У Сарајеву су мирни протести организовани пред Главним штабом НАТО и ЕУФОР у бази Бутмир код Сарајева, а у Бањалуци на Тргу Крајине. У оба града окупило се око 150 обесправљених радника.

 

Адвокат бивших радника из Сарајева Хајрудин Капетановић рекао је да се претпоставља да је око 10.000 држављана БиХ радило директно и индиректно за НАТО и ЕУФОР, а да њихова адвокатска канцеларија има око 1.000 клијената.

 

Он је навео да је већина оштећених радника уговоре о раду са НАТО и ЕУФОР потписала 1996, а доприноси за ПИО нису им исплаћени за скоро десет година.

 

Бивши радници су од 2010. и 2011. почели масовно да се јављају Канцеларији за одштетне захтеве у вези са накнадом из радно-правних односа – захтев за накнаду доприноса, топлог оброка, регреса, превоза и отпремнине.

 

На протестима су у петак истакли да немају снагу ни моћ да присиле званичнике НАТО да им исплате неисплаћене накнаде. Тврде да су угрожене егзистенције њихових породица. Иако су и ранијих година организовали овакве протесте, проблем је што судови у БиХ нису надлежни да воде поступке против НАТО и ЕУФОР.

 

rs protest sarajevo

 

Савка Калаба, која је радила у вешерају, а Рики Радовић и Ениса Гачанин као кувари у бази ЕУФОР у Сарајеву, тврде да им све ове накнаде припадају по домаћим законима.

 

– Нису нам плаћали превоз, нису плаћали исхрану, нити годишње одморе и регрес… Најгоре од свега што нам нису уплатили доприносе за пензијско-инвалидско осигурање за десетак година – каже Савка.

 

 

Њихове колеге, које су се у петак окупиле у Бањалуци, кажу да су огорчени због односа НАТО према њима и вишегодишње агоније у којој се налазе.

 

Бивши радник СФОР Мира Матић рекла је да су они још 2010. предали захтеве у Канцеларију за одштетне захтеве, али до данас нису добили никакве одговоре.

 

– Ми смо за арбитражу, односно вансудско поравнање да би се постигли појединачни договори између две стране – истакла је Матићева.

 

Бивши радник ЕУФОР Сњежана Станојевић рекла је да су некадашњи радници СФОР и ЕУФОР потписивали уговоре о запослењу, али да у склопу плата нису имали социјално и пензијско осигурање.

 

– Ми тада нисмо знали да то није било дозвољено по Закону о раду РС – напоменула је Станојевићева.

 

Бивши радници НАТО и ЕУФОР неће да одустану. Најављују још масовније протесте, ако не добију ова потраживања.

 

 

НАТО: ФОРМИРАНА КОМИСИЈА

НАТО и ЕУФОР су одговорни послодавци и све одштетне захтеве бивших радника разматрају помно, детаљно и у складу са прописаним поступком, саопштено је у петак из НАТО и ЕУФОР. Реагујући на окупљање бивших радника земаља учесница у мисијама ИФОР, СФОР и ЕУФОР испред главне капије базе Бутмир, ове две организације наводе да су НАТО и ЕУФОР успоставили Комисију за одштетне захтеве, како би били процесуирани разни одштетни захтеви. У саставу Комисије су искусни правни стручњаци, а тренутно су на распореду Комисије заказана заседања за око 500 предмета, чија је сврха да се да прилика подносиоцу одштетног захтева да се изјасни и да се изложе докази, с циљем доношења правичне и исправне одлуке.

 

Иако то може потрајати, ипак се мора испоштовати прописани поступак за сваки поједини одштетни захтев – наводи се у саопштењу.

 

 

Извор