Глумац нишког Позоришта лутака Даворин Динић се прославио као уметнички фотограф, тихо се појавивши на Фејсбуку албумом «Сенке старог Ниша», који је муњевито направио прави «бум» на друштвеној мрежи. Чини се да нема Нишлије који га бар нису почастили кликом на «лајк» опцији, а било је и заиста много коментара подршке испод Динићевих фотографија које су јединствена комбинација детаља са старих слика Ниша и нових, његових.

senke-starog-nisa-davorin

Динић је објаснио да је ове колаже направио како би показао сву лепоту свог града коју, напомиње, ми данас често не видимо.

Даворин је сам обилазио места са старих слика, покушавао да стане тачно на место одакле је некада фотограф сликао како би «ухватио» из идентичног угла данашњи изглед локације. Онда је уз помоћ рачунара и сопственог талента и креације направио «чудо» коме се и даље диве многи.

Интересантно је да овај уметник ни једну фотографију није желео да наплати, а са интернета може да их «скине» и употреби свако ко воли Ниш и има добру намеру.

davorin-01

Тако је многим искуснијим ствараоцима «одржао лекцију», а уметникова несебичност, уз његово дело, довела га је и до Русије, где су јуче његове «Сенке старог Ниша» разгледали сви заинтересовани у Белгороду:

«У Оквиру манифестације «Дани Ниша и српске културе», управа града Белгород из Русије је припремила богат културни програм у част нашег града, а «Сенке старог Ниша» ће узети своје учешће у виду изложбе коју организује администрација овог руског града».

image

«Отварање изложбе је 24 марта, након чега ће се одиграти представа Синише Ковачевића «Српски драма». Ако сте данас случајно у пролазу кроз велики Белгород, обавезно свратите», написао је Даворин Динић на свом профилу на Фејсбуку.

Сем Сенки старог Ниша, ту је и наставак — Сенке старог Ниша 2, а Даворин је љубитељима његовог израза поклонио и серијале фотографија «Зима у Нишу», «Ништопија» и друге. Увек уз бурну подршку, много «шерова» и комплимената.

Ката

Тагови: ; ;