Секретар Одбора за пољопривреду у Привредној комори Србије Ненад Будимовић је изјавио да држава треба да крене у преговоре са Русијом о укидању царина на извоз белог шећера из Србије у ту земљу.

Он је новинарима рекао да је бели шећер изузет из Споразума о спољнотрговинској размени пољопривредно прехрамбених производа Србије и Русије и да се на њега плаћа царина, јавља Бета.

79397_profimedia0125031648_630x0

«Сада је време да се крене у преговоре са Русијом да се тај намет скине, како би се за око 200 000 тона тржишних вишкова шећера из Србије нашли купци. Наиме, квоте за производњу шећера у ЕУ ће пасти током 2017 и то ће се сигурно одразити на српско тржиште шећера, нагласио је Будимовић.

Према његовим речима, производња шећерне репе у Србији ове године ће зависиће од уговора пољопривредника са шећеранама, али ће сигурно том културом бити засејано мање хектара него 2015 године због пада цена у Србији и у ЕУ.

Планирано је да ове године шећерном репом у Србији буде посејано око 60 000 хектара.

Србија је једина балканска земља са преференцијалним статусом за извоз шећера у ЕУ и има право на извоз 181 000 тона тог производа.

Предвиђено је да у другој половини 2017 у ЕУ буде напуштен систем квота у производњи и промету шећера, па стручњаци процењују да ће то довести до велике промене у структури производње и у потрошњи шећера.

Укупна процењена потрошња шећера у ЕУ, према ранијим подацима је 17,8 милиона тона, што чини приближно половину светске производње шећера од репе, са прогнозом пада до 2023 на ниво од 17 милиона тона

Ката

Тагови: ; ; ;