Пресуда Хашког трибунала бившем председнику Републике Српске (РС) Радовану Караџићу је политички утемељена и мотивисана и не доприноси помирењу и јачању поверења између народа на простору бивше Југославије, оценила је Влада РС.

 

РСрпска

 

У саопштењу Влада РС наводи да се пресуда односи на поједница, не на колективитет, као и да не постоји могућност да се она користи за оспоравање РС и њених институција.

 

Истиче се да ће Влада РС у оквиру својих овлашћења и могућности помоћи тиму одбране Караџића у процесу жалбеног поступка. Влада РС је задужила Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица да сарађује са тимом одбране на прикупљању и обради чињеница које ће бити од користи у жалбеном поступку.

 

Такође, Влада РС је затражила од свих надлежних органа да истраже наводе Судског већа Хашког трибунала приликом изрицања пресуде Караџићу да су муслиманске снаге током рата у Босни и Херцеговини вршиле нападе са подручја које су саме контролисале како би привукле пажњу међународног фактора.

 

У саопштењу се апелује на све политичке актере у Босни и Херцеговини да својим изјавама и поступцима не доприносе даљој политизацији пресуде Караџићу, a на грађане да се суздрже од било каквих активности којима би били нарушени јавни ред и мир у Републици Српској.

 

Све особе, без обзира на националност, за које се сумња да су учествовале у извршењу било којег кривичног дела, а посебно ратних злочина током рата на простору бивше Југославије, треба да буду процесуиране пред надлежним домаћим или међународним правосудним органима, закључује се у саопштењу.

 

 

РТС

Тагови: ; ; ;