Бивша портпаролка Хашког трибунала Флоранс Артман, која је у четвртак ухапшена у Хагу уочи изрицања пресуде Радовану Караџићу, налази се у изолацији и под сталним надзором у притворској јединици УН.

 

artman

 

Она је на Фејсбуку који је постављен у њено име навела да ју је ухапсила полиција УН, иако нема надлежност за то, након чега је одведена у Схевенинген и то у притворску јединицу УН у којој су, како каже, смештени ратни злочинци, пренео је Н1.

 

Њен бранилац Женел Метро је, како преноси хашка агенција Сенсе, потврдио да је управник наложио изолацију и непрекидни надзор осуђене, што подразумева да се светло у њеној ћелији не гаси ни током ноћи.

 

Наредба о таквом третману, како наводи, издата је усмено, без писаног трага и без образложења зашто је све то неопходно, као и без саслушања осуђене или њеног браниоца.

 

Према речима адвоката, он тренутно нема коме да се жали пошто је управа притвора на ускршњим празницима.

 

Артманова је у затворској одећи, без телефона и Интернета, а комуникација јој је ограничена.

 

На Фејсбуку, који преноси Н1, пише и да је Артманова ухапшена као новинарка, а не као бивша портпаролка Трибунала, као и да јој је суђено као новинарки.

 

„Штавише, у њеном случају који је покренут без ваљаног правног основа, Трибунал је у исто време био и тужилац и судија”, додаје се у посту, а преноси Н1

 

 

ПОЛИТИКА

Тагови: