Десетак аутобуса чека да се у њих укрцају мигранти из кампа Идомени који не желе да оду са затворене границе.

 

мигранти Грчка

 

Грчка је почела да евакуише мигранте из кампа у Идоменију на граници са Македонијом, док је прилив избеглица на грчка острва у Егејском мору успорен.

 

Данас је 78 нових избеглица ушло у Грчку, што је више него упола мање него јуче, када их је стигло 161, према званичним подацима грчке владе, преноси АФП.

 

Осам аутобуса превезло је јуче око 400 избеглица из импровизованог кампа у Идоменију до оближњег избегличког кампа, саопштили су локални полицијски извори.

 

Још десетак аутобуса чека да се у њих укрцају мигранти који не желе да оду са затворене границе.

 

«Људи без наде или новца ће можда отићи. Али ја имам наду да ће се нешто боље догодити сутра, а можда и данас», каже 40-годишња Фатема Ахмед из Ирака, која има 13-годишњег сина у Немачкој и три кћерке које су са њом у кампу.

Она каже да би размотрила одлазак из кампа у Идоменију ако би грчка влада одлучила да свакој мигрантској породици обезбеди кућу.

 

У прве аутобусе су се укрцали већином родитељи са децом који више нису могли да издрже тешке услове.

 

Један од њих је и Џангер Хасан (29) из ирачког Курдистана, који је у кампу у Идоменију провео месец дана са супругом и двоје деце.

 

«Овде не можемо ништа. Деца се разбољевају. Ситуација је тешка, у последња два дана било је ветровито, а понекад и пада киша. Немамо избора, морамо да одемо одавде», рекао је Хасан.

Према најновијим званичним подацима, данас се у кампу у Идоменију налази укупно 11.603 људи.

Портпарол агенције СОМП која координише одговор Атине на избегличку кризу Јоргос Киртицис каже да ће се операција евакуисања тог кампа појачати од понедељка.

 

«Више од 2.000 места је тренутно обезбеђено за избеглице које су у кампу у Идоменију, а од понедељка се број места може удвостручити», рекао је он, обећавши да ће још 30.000 места бити обезбеђено у наредне три недеље у новим склоништима.

 

 

У међувремену, прилив избеглица који пристижу у Грчку успорава.

 

Грчка је у четвртак саопштила да за 24 сата ниједан мигрант није пристигао на егејска острва, што је било први пут откако је на снагу ступио споразум ЕУ и Турске у циљу заустављања масовног прилива.

 

Сви нови доласци се региструју у центрима успостављеним на пет егејских острва, а они који траже азил остаће тамо док њихове захтеве не размотре грчки и европски званичници.

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ;