Матуранти даниловградске гимназије који су 24 марта у знак сећања на жртве НАТО бомбардовања извели перформанс бацањем папирних авиона и пуштањем сирена за узбуну, рекли су данас за ИН4С да ће, уколико њихове колеге буду кажњене бојкотовати наставу.

 

DG-gimnaziju

 

Ученици који су желели да остану анонимни обратили су се порталу ИН4С и изјавили да не могу да верују како је реаговало црногорско Мионистарство просвете.

 

«Уместо да њихове колеге буду похваљене као узор слободе, храбрости и чојства, уместо да ђаци буду подржани да слободно изражавају свој став слично њиховим прецима, који су увек пружали отпор окупатору силнику, ко год да је то био кроз историју, Министарство просвете покушава да угуши слободну реч и да застраши ђаке»- рекли су ученици.

 

Ученици истичу да уместо да је само Министарство у школама организовало сећање на НАТО агресију они покушавају да заташкају злочин који је НАТО започео управо у Даниловграду.

 

 

Већина матураната је, ваља подсетити, рођена 1997. године дакле уочи НАТО бомбардовања. Сви ученици у перформансу су одлични и примерни ђаци, а двојица од њих су ове године награђени за херојско дело: спашавања утопљеника у реци Зети.

 

Подсетимо да је након њиховог перформанса реаговало Министарство просвете претећи казненим мерама. Из Министарства су обавестили да је извођење перформанса неприличне садржине од стране поменутих ученика и да представља непоштовање образовног система и образовно-васпитне установе.

 

Из Министарства је такође наведено да ће бити предузете мере не би ли се утврдило да ли су ученици имали подршку наставник

 

 

Стога су матуранти данас изјавили да ће, уколико буду предузете санкције против њихових колега, они бојкотовати наставу.

 

ин4с

 

 

Тагови: ;