Црногорска полиција привела је на информативни разговор око 60 држављана Русије и Јапана, пренели су подгорички медији. Према незваничним информацијама «Вијести», ухапшени припадају секти «Аум шинрикјо» која је одговорна за терористички напад гасом у Јапану 1995. године у којима је убијено више од 20, а повређено око 1.000 особа.

 

perjanik

 

Код странаца је пронађен већи број различитих електронских уређаја, од мобилних телефона до УСБ меморија. Утврђено је да немају боравишне дозволе, али и да нико од њих није учествовао у нападу 1995. године, преносе Вијести.

 

Полиција се синоћ није оглашавала тим поводом.

 

Вијести тврде да су полицајци прву групу ухапсили у подгоричком хотелу «Рамада», након чега су се запутили у даниловградски «Перјаник».

 

«Полицајци су опколили хотел, било је право опсадно стање. А онда су упали у објекат», рекао је очевидац догађаја из Даниловграда. Акцију је извела Посебна јединица полиције.

 

Након хапшења, форензичари су изузели бројне техничке уређаје које су користили осумњичени и упућени су на вештачење.

 

Док су инспектори рано ујутру обрађивали прву групу у «Рамади», код једног је пронађен кључ са логом «Перјаника», након чега се Посебна јединица упутила тамо и хотел опколила већ око шест сати.

 

«Перјаник» тада, према поузданим информацијама, није радио, већ су ухапшени објекат закупили преко једне подгоричке агенције за некретнине.

 

«Од 16. марта су у хотелу, који су закупили без персонала на 10 дана», рекао је Вијестима један од извора.

 

Из службе обезбјеђења хотела «Рамада» јуче нису хтели да разговарају о хапшењу својих гостију. Према сазнањима Вијести, акцијом су руководили агенти Агенције за националну безбедност.

 

Њих су партнерске службе из иностранства обавестиле да су чланови секте «Аум шинрикјо» (Врховна истина судњег дана) у Црној Гори. Медији су раније објавили да је та секта, када је била на врхунцу популарности имала близу 10.000 следбеника и да је 2000. године преименована у «Алеф». Под надзором су обавештајних агенција.

 

Крајем 2011. године  Врховни суд Јапана потврдио је смртну казну припаднику те секте због напада отровним гасом сарином средином 1990-их година у Токију и Мацумотоу.

 

Тада је и завршен шеснаестогодишњи судски процес против 189 оптужених. На смрт је осуђено тринаесторо, међу којима и оснивач и вођа секте Ћизуо Мацумото, познатији као Шоко Асахара.

 

 

РТС

 

 

Тагови: ;