Бридлав: Неопходно активирати авионе У–2 против Русије

Главнокомандујући снагама НАТО–а у Европи Филип Бридлав изјавио је да је неопходно поново активирати шпијунске авионе У–2 који би били коришћени за операције у Русији, саопштио је лист „Индипендент“.

 

У - 2

 

Бридлав је рекао да су ти авиони једни од средстава који се користе за обавештајне послове како би се пружио „отпор растућој претњи из Москве“, пише „Индипендент“.

 

Бридлава ће на месту главнокомандујућег НАТО снагама на пролеће ове године сменити генерал војске САД Кертис Скапароти.

 

НАТО је још у септембру 2014. године донео одлуку о повећању војног континента на источним границама Алијансе, а као главни разлог наведена је криза у Украјини.

 

Авиони У–2 коришћени су током Хладног рата, а велика криза наступила је у мају 1960. године када је У–2 оборен унутар ваздушног простора Совјетског Савеза.

 

Власти САД су испрва порицале сврху и мисију авиона, али су биле принуђене да их признају када је совјетска влада показала делове летелице и преживелог пилота Френсиса Герија Пауерса.

 

Тај инцидент се догодио нешто више од две недеље пре планираног отварања самита „Исток–Запад“ у Паризу, и представљао је велику срамоту за Сједињене Америчке Државе што је довело до погоршања односа две суперсиле.

 

 

Спутњик

Коментари: