Ловац бомбардер Ф-117А, који је учествовао у НАТО бомбардовању СРЈ, оборен је на данашњи дан пре 17 година у атару села Буђановаца.

 

ф117А

 

Летелицу Ф-117А оборио је 3. Дивизион 250. Бригаде противваздушне одбране, који су у 20.42, захваљујући способности јединице, исправној техници и «малој техничкој иновацији» успели да погоде са земље.

 

Авион је пао у атар села Буђановаца, пошто је претходно гађан са две ракете типа «нева», а јединицом која га је оборила командовао је пуковник Золтан Дани.

 

Пилота обореног авиона Дејла Зелка евакуисале су америчке снаге.

 

Ф-117А «ноћни соко» репутацију је стекао борбеним летовима над Ираком у Заливском рату 1991. године, када је, према објављеним подацима, 1.270 пута пролетео непримећен ирачким небом, у 39 борбених мисија.

 

Авион Ф-117, конструисан у облику брушеног дијаманта, што је необично за летелице те намене, у америчкој војној терминологији добио је назив «стелт», што на енглеском језику значи «кришом», «у потаји», или «невидљиви».

 

Ф-117А представљао је симбол моћи због савремене технологије којом је опремљен, а што му је омогућавало да буде «невидљив» за све радарске системе.

 

Авиони тог типа конструисани су са оштрим угловима, који представљају скуп кривина од којих се одбијају радарски зраци, а захваљујући сачињеним специјалним композитним материјалима, утичу да се летелица не може регистровати на радару.

 

Процедуром пре борбеног лета Ф-117А прецизно се утврђују локације радара и убацују се у компјутер који се зове «Елвира, господарица ноћи», а он потом одређује маршруту лета.

 

О томе како су Срби успели да надмудре «Елвиру» писао је њујоршки лист Њузвик јула 1999. године.

 

«Три ноћи пре судбоносног лета Ф-117А авиони ‘стелт’ летели су практично истом маршутом. Срби су сваки дан померали радаре, а укључивали их само на кратко, тек колико је потребно да се сниме маршруте авиона који долазе, али не довољно да би их открио авион НАТО-а за детектовање».

 

 

Њујоршки лист навео је да је четврте ноћи, док је Ф-117А бацао бомбе на циљ недалеко од Београда, отвор за избацивање пројектила на авиону на српским радарима почео да шљашти, тако да су Срби брзо испалили ракете и погодили циљ.

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ; ;