Kомпаниjа «Mаjкрософт» извинила се jавности након што jе «робот за четовање», кога jе осмислила као облик вештачке интелигенциjе коjи jе на Tвитеру требало да говори као «тинеjџерка», на популарноj друштвеноj мрежи обjавио расистичке и сексистичке поруке, само 24 сата откако jе представљен корисницима.

 

BSejDxx8OHI

 

Гигант у области компjутерских програма био jе приморан да повуче робота по имену Tаj, преноси британски «Деjли телеграф».

 

Нашавши се на мети «унакрсних напада» корисника Tвитера, робот jе, између осталог, твитовао да jе «феминизам канцер», да се холокауст ниjе догодио и да jе «Буш крив за 11. септембар». Робот Tаj jе наjпре обjавио твит у коме каже да су «људска бића супер», да би потом написао да jе «фина особа и мрзи свакога», а онда jе уз псовке навео да би «феминисткиње требало да горе у паклу», а на краjу jе обjавио: «Хитлер jе био у праву. Jа мрзим Jевреjе».

 

1

 

2

 

«Дубоко се извињавамо због ненамерних увредљивих твитова Tаj, коjа не представља нас нити наше ставове, као ни сврху у коjу смо jе осмислили», написао jе у блогу потпредседник истраживачког сектора «Mаjкрософта» Питер Ли.

 

Oн jе навео да робот више ниjе у функциjи и да ће бити враћен на Tвитер тек када комапниjа буде сигурна да може предупредити малициозни садржаj коjи се, како jе рекао, коси са начелима и вредностима компаниjе.

 

«Нажалост, у прва 24 сата онлаjн активности, група људи jе у координисаном нападу искористила осетљивост Tаj… Kао резултат, Tаj jе твитовала речи и слике коjе су непримерене и вредне осуде. Преузимамо пуну одговорност зато што то нисмо предупредили», поручио jе званичник «Mаjкрософта».

 

Танјуг

 

 

Тагови: ; ; ; ;