Русија није предмет споразума из Минска о Украјини и може само вршити притисак на сукобљене стране, саопштила је новинарима портпарол Министарство спољних послова Марија Захарова.

 

Савченко

 

Мински споразуми се фокусирају на две сукобљене стране, на које Русија мора да врши притисак, и као и Француска, и Немачка би требало да утиче на Кијев, рекла је она.

 

«То је то, ми нисмо дужни ништа више од тога да радимо» — рекла је Захарова новинарима.

 

 

Официр оружаних снага Украјине Надежда Савченко осуђена је на 22 године затвора на основу оптужби за убиство руских новинара у Донбасу. Како је суд установио, 17. јуна, 2014., Савченко је наводила ватру под којом су у селу у близини Металиста нашли цивили, укључујући и руске новинаре — дописник Игор Корнељук и Антон Волошин.

 

Председник Украјине, Порошенко, је рекао да Кијев никада неће признати ту осуду, али је изразио спремност да размени Савченко за два грађанина РФ који се у Украјини се сматрају руским војницима. Питање Савченко повезује се са «Минском — 2» иако је Москва у више наврата изјавила да Русија није једна од сукобљених страна у Украјини, да је суђење Савченко одржано у складу са руским законом, и да одлуку о њеној судбини може да донесе само председник.

 

Тагови: ; ; ;