«Антируска реторика у председничкој кампањи у САД показује да неће доћи до промена на боље у односима Москве и Вашингтона, што је за жаљење», оценио је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.

«Та реторика долази у таласима. Понекад опадне, да би касније поново кренула. Клевете и негативност су речи које би могле да опишу шта се ту дешава», рекао је Рјабков у интервјуу за руски лист Известија, а преноси Танјуг.

white-house

Рјабков је навео да се многи председнички кандидати у САД и многи њихови тимови «понашају као ратници хладног рата».

Он је, међутим, указао да учесталост контакта лидера Русије и САД доказује да Вашингтон схвата да је немогуће пронаћи решење за велике међународне проблеме без руског учешћа, пренела је агенција ТАСС.

«Русија је отворена за могућност побољшања руско-америчких односа и не жели ни конфротацију, нити замрзавање односа», истакао је Рјабков.

«Избор по том питању је на Вашингтону», навео је он.

Говорећи о избегличкој кризи, Рјабков је рекао да сматра да је она последица политике европских земаља и САД, као и лидера НАТО и Западне коалиције У смислу њихове ангажованости на Блиском Истоку.

«Пут ка нормализацији води ме преко политичких решења за проблеме који потресају регион. Русија ради у том правцу», казао је Рјабков.

Он је напоменуо да су Европу преплавили мигранти не само из Сирије, већи и из других земаља Блиског истока и Африке.

«Тај регион је дестабилизован погресним акцијама пре свега западних земаља и појединих земаља региона», рекао је Рјабков.

«Биће потребне године, ако не и деценије, да би се ситуација нормализовала», сматра Рјабков.

Ката

Тагови: ; ;