Претендент на номинацију Републиканске странке на изборима за председника САД Доналд Трамп најавио је да ће, уколико победи на изборима 8. новембра, учинити снажан заокрет у односу на етаблирану америчку спољну политику, рекавши између осталог да би реорганизовао НАТО и можда престао да купује нафту од Саудијске Арабије.

 

tramp-4

 

Само неколико дана пре Нуклеарног безбедносног самита у Вашингтону, чији ће домаћин бити амерички председник Барак Обама, а коме ће присуствовати 56 делегација, Трамп је „удвостручио“ своју критику НАТО, алијансе која је деценијама била угаони камен америчке спољне политике и затражио његову реорганизцију, преноси Ројтерс.

 

НАТО је застарео – рекао је Трамп у емисији телевизије Еј-би-си, рекавши да је алијанса основана у друго време, када је главна претња Западу био Совјетски савез.

 

НАТО данас није погодан за борбу против тероризма и превише кошта САД и зато га треба смањити и реорганизовати, додао је он.

 

У интервјуу „Њујорк тајмсу“ Трамп је такође рекао да би, уколико постане председник, размотрио могућност да Јапану и Јужној Кореји дозволи да развију сопствено нуклерано оружје уместо да се ослањају на заштиту САД против Северне Кореје и Кине, што такође представља велико одступање од стандардне америчке политике.

 

Амерички милијардер ће, како каже, можда обуставити куповину нафте из Саудијске Арабије и других арапских земаља уколико оне не буду послале копнене трупе у борбу против Исламске државе или платиле САД да то учине.

 

Његов ривал у борби за номинацију Републиканске странке Тед Круз рекао је да су Трамове идеје о НАТО „катастрофално будаласте.“

 

Танјуг

Тагови: ; ;