Бивши кубански председник Фидел Кастро изјавио је да упркос недавној посети америчког председника Барака Обаме Хавани, Куба неће заборавити сукобе које је имала од САД прецизирајући да јој «нису потребни амерички поклони».
110929_fidel_castro_ap_328

 

Бивши кубански председник Фидел Кастро изјавио је данас да упркос недавној историјској посети америчког председника Барака Обаме Хавани, Куба неће заборавити сукобе које је имала од САД прецизирајући да јој «нису потребни амерички поклони».

 

«Није нам потребно да нам та империја дели поклоне било какав врсте. Наши напори су легални и мирни, то је наша обавеза према миру и братству према свим народима», написао је историјски лидер кубанске револуције, који се повукао с власти 2006. године, у тексту објављеном у тамошњим медијима.

 

 

У дугом чланку под насловом «Брат Обама», Кастро се иронично осврнуо на «слаткасте речи» америчког председника током посете Хавани прошле седмице.

 

«Постоји опасност да добијете инфаркт слушајући америчког председника», рекао је Кастро наводећи потом списак спорова између Кубе и САД.

 

 

«Нека нико не гаји илузије да ће људи те племените и незаинтересоване земље одустати од славе, својих некаквих права и духовног богатства стеченог развојем образовања, културе и науке», иронично је написао Кастро. Обама је током посете позвао Кубанце да «оставе за собом последње трагове Хладног рата и крену путем демократије».

 

 

«Мој скроман предлог (Обами) је да размисли пре него што развија теорије о кубанској политици», навео је Кастро који се никад није отворено супротставио приближивању с «бившим непријатељем».

 

 

 

Фидел Кастро који 13. августа пуни 90 година, није се појавио у јавности од јула 2015. године. Од повлачења с власти коју је предао брату Раулу, посветио се писању и редовно прима стране званичнике.

Тагови: ; ; ; ; ;