Нове поверљиве фотографије ЦИА приказују заточенике са модрицама по телу, повезом преко очију и везане, што намеће питање о спремности америчких власти да сексуално понижавају осумњичене, пише британски «Гардијан».

 

cia-nbc-nevs

 

ЦИА је фотографисала голе затворенике, које је после слала својим страним партнерима на мучење, наводи се у тексту Гардијана.

 

Бивши амерички званичник који је видео фотографије описао их је као «језиве».

 

Фотографије голих затвореника ЦИА намећу нова питања о спремности америчких власти да користе, оно што медицински и стручњаци за људска права називају «сексулано понижавање» осумњичених за тероризам.

 

Како се напомиње у тексту, неки активисти за људска права сматрају да фотографије нагих заточеника против њихове воље представљају ратни злочин.

 

За разлику од видео-снимака тортуре ЦИА у затворима на непознатим локацијама које је 2005. године уништио високи званичник агенције, у Ленглију тврде да ће задржати фотографије осумњичених.

 

На неким фотографијама које су поверљиве, заточеници ЦИА су приказани са повезима преко очију, везани и са видљивим модрицама по телу. Такође, на некима се, заједно са нагим затвореницима, виде особе за које се верује да су званичници ЦИА или они које је Агенција унајмила.

 

Своје заточенике су «рутински» свлачили до голе коже у тандему са другим техникама мучења — излагање леденим условима, стављање заточеника у окове што је резултовало смрћу најмање једног од њих.

 

Званичници америчког министарства правде из времена Џорџа Буша млађег су сматрали да такво понижавање затвореника не значи и сексуално насиље:

 

«Ова техника се користи за изазивање психолошке непријатности, посебно ако је притвореник, из културолошких или других разлога, скроман», рекао је један од званичника Министарства правде 2005. током интерне расправе о задржавању или напуштању таквих и сличних техника мучења. Ову технику мучења он разликује од «чинова имплицитног или експлицитног сексуалног понижавања».

 

 

Разлика је мање јасна у пракси.

 

У извештају Сената је документовано да ЦИА званичници убацују пасирану храну у анусе притвореника, поступак за који агенција тврди да је медицински неопходнан у пракси «ректалне рехидратације», али коју браниоци људских права сматрају сексуалним злостављањем. Затвореник Мустафа Хавсави који је био подрвгнут овом «третману», а који је држан у Гвантанаму и чека пресуду америчког војног суда у вези са нападима извршеним 9. септембра, се суочава са пролапсом ректума и другим сличним хроничним здравственим проблемима.

 

 

ЦИА је одбила да коментарише ову причу.

 

 

 

РТС/Гардијан

Тагови: ; ; ; ; ; ;