Р. Ђуровић

Јусра Мардини живи у Немачкој, али није имала ни мало безбрижно детињство као њене комшије. Рођена је пре 18 година у Сирији, а прошле године је са хиљадама својих земљака кренула путем којим се ређе иде. Бежећи од ратних страхота, напустила је родни Дамаск и преко Бејрута и Истанбула стигла у Измир. Одатле је бродом кренула до грчког острва Лезбос, а онда је уследила драма.

6ed7b91ccd9a3e61433f258b59e516d5

После пола сата вожње, мотор који је покретао брод се угасио, па је постојала опасност да се сви преврну. Брод је био предвиђен за највише седам особа, а у том моменту је на њему било 20 људи. Додатна невоља је што су само Јусра, њена сестра Сара и још једна жена знале да пливају. Оне су ускочиле у у Егејско море и гурале и вукле брод док није стигао на обалу.

«Мислила сам да би била права штета ако бих се удавила, јер сам пливач», рекла је недавно Јусра која од тада мрзи отворено море.

Ако је прошлогодишње пливање била борба за живот, у августу би могла да се бори на Олимпијским играма. Она је једна од 43 такмичара који могу да изборе норму и такмиче се као Избеглички олимпијски тим (РОА) што ће бити новина у Рију. Овај тим сачињавају избеглице широм света, а такмичиће се под олимпијском заставом и химном.

Због тога Јусра сваки дан устаје у седам сати и тренира два пута дневно. Од септембра са сестром живи у Берлину и тренира у једном од најстаријих пливачких клубова у граду Шпандау 04. Њен квалитет је препознат и у домовини, па је била стипендиста Сиријског олимпијског комитета. Због тога постоји могућност да Сирија тражи да се такмичи под њеном заставом, ако избори олимпијску норму. Сиријци су МОК истакли да неће правити проблем ако Мардини одлучи да се такмичи за Избеглички тим, али је константно прате и траже најновије информације о њеном напретку.

«Наравно да ми недостаје Сирија. Вероватно ћу остати да живим у Немачкој, а када остарим вратићу се и учићу људе о мом искуству. Желим да све избеглице буду поносне на мене. Уколико се пласирам у Рио то би показало да можемо да учинимо нешто велико иако смо имали тешку судбину», рекла је Мардини.

Иначе, Избеглички олимпијски тим је новина која је настала у марту, а повод је избегличка криза која од прошле године потреса свет. За сада постоје 43 кандидата, али ће само њих 10 моћи да се такмиче у Рију.

Ката

Тагови: ; ; ;