За мање од две недеље ће се у Холандији одржати референдум о усвајању споразума између Украјине и ЕУ. Холанђани ће 6 априла одговорити на питање да ли су за или против ратификације Споразума о сарадњи ЕУ и Украјине.

 

nl-and-eu-flag

 

Како се приближава историјски датум, расте и паника у руководству Украјине. Један за другим, украјински политичари су почели да схватају да ЕУ неће подржати Украјинце, а односи са ЕУ се могу поново затегнути.

 

Поред тога, већина Холанђана почиње да схвата озбиљност «пријатељства» са Украјином и појачава се кампања против Украјинаца.

 

Поврх тога, украјинске власти су, због сопствене неспособности, починиле низ грешака, што је довело до негативног одговора из ЕУ. Прво су у Лавову прекинули фестивал сексуалних мањина, а потом су украјински законодавци најавили «лов на педере.»

 

Ухваћена у безизлазној ситуацији, шефица украјинског Министарства финансија Наталија Јареско је послала писмо САД Виктору Нуладину са захтевом да се одложи референдум.

 

«Влада Украјине предузима све могуће мере да пружи пуну подршку информативној кампањи у корист споразума о придруживању, али Украјина нема довољну моћ да значајно утиче на процес организовања и одржавања референдума. Истовремено, САД могу да имају кључну улогу у том погледу. Молимо вас да помогнете око одлагања референдума, што ће омогућити да организујемо и спроводемо квалитетну информативну кампању и убедимо холандско друштво о потреби да се потпише споразум».

 

«Украјинско руководство сматра да је одлагање референдума најбоља опција да се постигне резултат који ће задовољити све заинтересоване стране», наводи се у писму.

 

Ката

Тагови: ;