На данашњи дан се обележава 240 годишњица оснивања Бољшој театра. Бољшој театар је државни академски велики театар Русије, једна од најпознатијих оперских и балетских кућа на свету. Смештен је у центру Москве, на Театарском Тргу.

Као службени Почетак Бољшој театра рачуна се 28 март 1776 године, када је царица Катарина Велика доделила кнезу Петру Урусову привилегију организовања театарских представа свих врста.

boljsoj

Нова зграда је отворена 1825 године и служила је сврси пуних 30 година, све док је није захватио пожар 11 марта 1853 године, након чега су од ње остали само камени делови.

Бољшој театар је, упркос тешкоћама, успео да преживи Октобарску револуцију 1917 године, оба светска рата и распад Совјетског Савеза 1990- 1991 године. За време Другог светског рата, Бољшој је деломично евакуисан у сибирски Кујбишев. Део ансамбла, који је остао у Москви, наставио је да изводи представе на мањој сцени, а добар део млађих чланова ансамбла је регрутован у Црвену армију да брани земљу. Главна зграда театра је оштећена 22 октобра 1941 године, кад је бомба ударила у портик, али је упркос рату Бољшој обновљен 1942 године.

Главна зграда театра је рестаурирана у више наврата али никад темељно. Након бројних одлагања, реконструкција главне зграде театра је започела 1 јула 2005 године и трајала све до 28 октобра 2011 године. Обновљени Бољшој је свечано отворен изведбом опере Руслан, Људмила Михаила Глинке, на којој су били присутни тадашњи Председник Русије Медведев и Председник Владе Владимир Путин.

Ката

Тагови: