Руска свемирска агенција Роскосмос у част 55-годишњице слања првог човека у свемир, прогласила је 2016 годином Јурија Гагарина.

Совјетски космонаут Јуриј Гагарин је 12 априла 1961 године постао први човек који је отпутовао у космос у свемирској летелици Восток 1. Тиме је ера космонаутике отворена, пише РТВ.

gagarin_660x330

Поводом јубилеја, у Русији ће бити организоване бројне манифестације, изложбе о освајању свемира и фестивали, пренео је Спутњик.

Роскосмос је саопштио да намерава да помогне властима Саратовски области да изграде меморијални комплекс на месту где се Гагарин први пут приземљио.

«То је веома важна иницијатива, то је сећање на велики догађај, који се догодио пре 55 година на Саратовској земљи», рекао је шеф Роскосмос Игор Комаров.

Сам Гагарин је сматрао симболичним слетање близу Саратова, где је похађао техничку школу и где је у локалном аеро-клубу научио да лети на авиону «Јак-18».

«Мој повратак из свемира догодио се баш на тим местима на којме сам први пут у животу летео авионом», причао је Гагарин.

Совјетски пилот и космонаут Јуриј Гагарин је у свемирској капсули Восток 1 полетео је са космодрома у Бајконуру. Гагарин је облетео један круг око земље за сат и 48 минута. Кретао се брзином од 27 500 километара на сат и достигао је висину од 327 км.

Приликом слетања, Гагарин је искочио падобраном на висини од седам километара и без проблема се приземљио.

Када је полетео у свемир имао је чин мајора, а када је слетео на земљу био је пуковник. Због подвига, 27-годишњи Гагарин је одликован и орденом Совјетског Савеза.

Ката

Тагови: ; ;