Стручњаци из руског музеја Ермитаж активно ће учествовати у рестаурирању споменика културе у сиријском граду Палмири, изјавио је директор тог музеја Микаил Пиотровски.

„Учествоваћемо у рестаурацијама и поделићемо искуства која смо стекли обнављањем споменика у Лењинграду”, рекао је Пиотровски за телевизију Русија-24 а пренела Политика.

Untitled-1-56f8d92f7c5ea

Директор музеја из Санкт Петербурга је казао да је рестаурација античких рушевина у Палмири остварив задатак, али да се треба уздржати од исхитрених потеза.

Сиријска Војска је после жестоких борби преузела контролу над Палмиром након скоро годину дана откако су тај историјски град, који се налази на Унесковој листи светске културне баштине, окупирале снаге екстремистичке «исламске државе».

Палмира се налази у сиријској пустињи, око 200 км североисточно од Дамаска. Град је некада био један од најбитнијих центара у региону и важна раскрсница трговачких путева.

Познат је као град богате историје и врло очуваних античких грађевина из различитих историјских периода, због тога је била једна од најпосећенијих туристичких дестинација Сирије.

Ката

Тагови: ; ;