Бранко Влаховић

Вечерње Новости

Председник Петар Порошенко је потписао нову концепцију развоја безбедности и одбране Украјине. Вест да су у «Јужмашу» у Дњепропетровску почели поново да праве оружје изненадила је многе.

Украјинском руководству је главни непријатељ Русија! У новој Концепцији развоја безбедности и одбране Украјине коју је потписао Председник Петар Порошенко се каже да је најактуелнији задатак у средњорочној перспективи «заштита од агресије Русије» која исцрпљује украјинску економију и подрива политичку стабилност.

64350_vest_Украјина-тешко-може-да-поврати-статус-нуклеарне-силе

У документу још пише да Русија примењује методе такозваног. хибридног рата у Донбасу и на «привремено окупираној територији Крима». У новој концепцији развоја безбедности се такође говори о увођењу принципа и стандарда које користе земље чланице ЕУ и НАТО. У Кијеву планирају да створе свој систем сајбер безбедности као и да јачају сарадњу са обавештајним службама чланица НАТО.

Украјина наставља да се, упркос тешкој економској ситуацији, наоружава и чак развија домаће оружје.

Бојева ракета коју су произвеле украјинске фабрике је успешно прошла прва гађања. Секретар Савета безбедностуи Украјине Александар Турчинов изјавио је да је та ракета, за разлику од руске, навођена. Он је најавио да домаће фабрике планирају да направе више типова ракета са којима би могле да заштите своју земљу.

Недавно је објављена информација да је полиција купила прву партију од сто хрватских пиштоља. Украјинци преговарају са Хрватима о куповини нове аутоматске пушке која би требала да буде замена за «калашњикове» које сада користе. Највећу подршку Украјини у наоружавању до сада су пружили Американци који су им дали 320 милиона долара. У Литванији и Естонији такође говоре о потреби да се помогне наоружавање Украјине али многе друге земље су против тога. Кина и Шпанија су против да Украјина увози војну технику и оружје. Чак и Велика Британија, Немачка и Француска као и Мађарска не намеравају да продају оружје Кијеву.

Руски експерти тврде да су Украјинци испробали ракету коју иначе користе реактивни бацачи «Смерч». Иако Украјинци нису назвали тип ракете, из објављеног видео материјала је јасно да је она лансирана са возила МАЗ-543 који је основа вишецевни бацачима «Смерч». На основи тога се закључује да су Украјинци испробали навођену 300 милиметарску ракету коју користи «Смерч».

Ракету је произвео концерн «Јужное» из Дњепропетровска, а систем за навођење по ГПС направио је конструкторски биро «Луч» из Кијева.

«Украјинске фабрике су успеле да направе, после престанка кооперације са Русијом, домаће ракете и оне ће ускоро бити тестиране», изјавио је Александар Турчинов секретар Савета безбедности Украјине.

У Кијеву не скривају да је рад њихових фабрика ракета био отежан јер су раније тесно сарађивали са руским. Али, како је истакао Турчинов, украјински научници и инжењери су успели да обезбеде производњу свих неопходних компоненти које су раније правили у кооперацији са Русијом.

Русија и Украјина су 1993 потписале договор о војно-техничкој сарадњи који је подразумевао кооперацију у разради и производњи војне индустрије. Али, у мају 2015 је украјински Премијер Арсениј Јацењук саопштио да је руководство Украјине одлучило да раскине сарадњу у војној производњи због догађаја у источној Украјини и припајања Крима Русији.

Вест да су у гиганту «Јужмашу» у Дњепропетровску почели поново да праве ракете је изненадила многе у Украјини. Лани су тамо због беспарице престали да раде погони јер није било техничке воде и струје а запослени нису примали месецима плату. Крајем прошлог априла украјински листови су писали да је због беспарице у «Јужном заводу машиноградње Макарова» који је познатији као «Јужмаш», престала да ради ливница и погони где се кали метал. Тада се писало да ће у «Јужмашу» смањити за 30 до 40 посто број запослених. Председник Петар Порошенко је својевремено обећао да ће гигант из Дњепропетровска производити аутобусе за ту област.

Ката

Тагови: ; ;