Хиљаде уникалних предмета из древног сиријског града Палмире украдено је и продато на црном тржишту, чиме је попуњена каса терориста. Где је потрага за овим благом?

 

палмира

 

Украси са храмова,фреске, мурали, статуе древних богова, у целини или делимично, старо оружје, оруђе, ковани новац, па чак и комаде кречњака који су били делови неких величанствених знања. Хиљаде година историје продају се за неколико десетина хиљада конвенционалних јединица. Предмети са Блиског Истока су уништени а сад се појављују на западу на црном тржишту.

 

Трговина предметима културне баштине представља један од основних прихода терориста ИСИЛ-а. Рака, Палмира, Мосул, Хатра, Нимруд- у сваком од ових градова је на хиљаде објеката светске културне баштине. Многи уникални предмети су задржани од стране терориста како би касније били продати и за њих узета већа сума новца него што су приходи од продаје нафте.

 

palmira

 

«Скала трговине антиквитетима из Сирије је просто поражавајућа. Постоје разне процене колико нешто може да кошта. При томе важно је напоменути да није исто колико нешто кошта у Сирији, а сасвим друго је за колико се може продати на европским тржиштима. У сваком случају годишњи обим продаје антиквитета може да донесе неколико стотина милиона долара»- рекао је Владимир Јевсејев директор Центра за јавно-политичка истраживања.

 

 

Нелегална трговина уметничким делима је верни пратилац сваког војног сукоба. Продаја опљачканих вредности од стране вандала постојала је и у време авганистанског рата као и у време рата у Ираку. Шема се од тад није много изменила. Данас приликом заузимања градова ИСИЛ почиње са пљачком. Следећа етапа је ангажовање плаћеника које шаљу у археолошка подручја где се све одвија по инструкцијама и под строгом контролом терориста.

 

 

«Они и сами организују раскопавања које доводи до уништења историјских слојева. Ово ствара непоправљиву штету археолозима а доноси велики профит терористима»- рекао је Исајев.

 

Продаја украдених вредности одвија се у три правца. Мали предмети- новац, накит,витражи, се продају преко интернета. Њихова цена варира од 10 до 1000 долара.

 

Други правац је извоз предмета из Сирија у земље запада. Овде се креирају лажни документи како би се створио привид легалности, Онда се или препродају као такозвана приватна колекција или се чека одређено време како би се уклонили трагови кријумчарења. Основни путеви за овај правац су Турска и Либан.

 

«Они играју улогу моста по овом питању, црно тржиште,Посебно је питање како ове државе не успевају то да спрече. Мислим да једноставно и не покушавају. У Либану је сво време владајућа криза а Турска сарађује са истим тим ИСИЛ-ом по многим питањима»- рекла је Елеонора Митрофанова стални представник Русије при Унеско-у.

 

Трећи правац је рад са конкретним купцем. Колекционари често затварају очи на то, на какав је начин произведен жељени предмет. Он кад сазна да се у одређеној области налази одређени предмет може, или лично или преко посредника сам да затражи да се тај предмет украде.

 

«Они не иду на аукције нити су повезани са власницима, него чекају прави моменат и за њих је вероватно прави моменат заузимање и пљачка Палмире од стране терориста»- рекао је колекционар Феликс Комаров.

 

Основни контигент купаца налази се у земљама Европе, Америке и Аустралије.Овакве понуде је немогуће спречити јер и ако се предмети појаве на отвореном тржишту они се појаве тек десет година након крађе.

 

 

ВЕСТИ РУ

Тагови: ; ;