Председник Председништва БиХ Бакир Изетбеговић најавио је да ће, ако буде нових елемената а на основу пресуде изречене ратном лидеру босанских Срба Радовану Караџићу у Хашком трибуналу, БиХ покренути ревизију поступка по тужби против Србије за агресију геноцид.

изетбеговић

Изетбеговић је новинарима у Сарајеву рекао да се пресуда пажљиво анализира.

«Удубиће се у саму пресуду (Караџићу) и њену садржину и видећемо има ли нових елемената. Ако их буде, нећемо бежати од тога. Нећемо под тепих гурати патњу кроз коју су ови народи и ова земља прошли и покренућемо ревизију но потребан нам је нови доказ», рекао је Изетбеговић, пренела је Хина.

 

Додао је да би било најбоље да Срби и Бошњаци пажљиво прочитају целу пресуду и да на основу судски потврђених чињеница покушају поправити узајамне односе.

 

Хрватски члан Председништва БиХ Драган Човић изјавио је да не верује да пресуда Караџићу доноси претпоставке за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије.

 

Оценио је да је лоше то што се свака пресуда политизира а посебно се то односи на оне које доноси Хашки трибунал.

 

Међународни суд правде је у фебруару 2007. као неутемељену одбацио тужбу БиХ против СРЈ, односно Србије за агресију и геноцид.

Том је пресудом уједно остављена могућност БиХ да у року од десет година покрене поступак њене ревизије уколико у том раздобљу прикупи и поднесе нове доказе којима би подупрла своју тужбу. Рок за покретање поступка ревизије истиче у фебруару 2017.

 

Професор Тибор Варади, међутим, тврди да у пресуди Караџићу нема нових чињеница које би могле да се искористе као «окидач» за покретање ревизије тог судског поступка БиХ против Београда.

 

«Код многих у БиХ годинама преовладава уверење да спор против Србије треба обновити», рекао је Варади.

 

«Ништа што стоји у пресуди Караџићу нема утицаја на могућност да БиХ покрене ревизију поступка против Београда. Потврђено је да је у Сребреници било геноцида, што је већ раније одлучио и МСП, уз констатацију да се он не може приписати Србији. То што је геноцид приписан Караџићу, не значи да може да се припише Србији», рекао је Варади.

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ;