Јутрос у 7.30 по локалном времену је на аеродром Ларнака на Кипру слетео авион египатске авиокомпаније EgyptAir са 81 путником. Авион је полетео из Александрије, али је комуникација са авионом прекинута пола сата након полетања.

У авиону су се, сем држављана Египта, налазило и 10 америчких држављана и осморо држављана Велике Британије, јавља ТАСС, позивајући се на телевизијски канал Ал Арабиа.

egyptair

У отетом авиону нема руских држављана, сазнаје агенција ТАСС у Одељењу за информисање и штампу руског Министарства спољних послова.

«Према прелиминарним информацијама, након увида у листу заробљених путника, у отетом авиону нема руских држављана».

Министарство иностраних послова Кипра је јавило да отмичар авиона није изнео никакве захтеве.

Након што је ослободио жену и децу египатског порекла, отмичар је пустио и остале путнике, задржавајући само чланове посаде и пет странаца у отетом авиону, јавља ТАСС позивајући се на грчке медије.

«Отмичар авиона А320 је пустио из авиона око 50 жена и деце, који су сишли низ степенице и одведени су на сигурно место», наводе медији, а преноси ТАСС.

Како је јављено у египатским вестима, откривен је идентитет отмичара. У питању је Ибрахим Самаха, држављанин једне арапске државе, али је његова националност још увек непозната.

Египатски посланик Мустафа Бакри је објавио на свом Твитер налогу да отмичар Ибрахим Самаха захтева «политички азил».

Менаџер аеродрома Бург ал Араб у Египту, генерал Хосни Хасан је рекао да је отмичар студент медицине на Универзитету у Атланти у САД

У вези са отмицом авиона на аеродрому Ларнака на Кипру, руска авио-компанија «Аерофлот» је отказала лет 2072 из Шереметјева, јављају РИА Новости позивајући се на податке авиокомпаније.

«Он није терориста, већ идиот. Терористи су луди али не и глупи. Овај тип јесте», наводи се у саопштењу египатског Министарства спољних послова.

Египатска државна телевизија објавила је фотографију Ибрахима Сабаха. Он је стар 27 или 28 годину, јавили су египатски државни медији.

36623d09ced56ddfff2fadbbda6287c2

Изгледа да је отмичар држављанин Египта и да отмица авиона нема политичке већ личне мотиве. Наиме, његова бивша жена живи на Кипру. Кипарски «Сајпрус» је јавио да је Самаха захтевао да разговара са бившом супругом, док «Блумберг» наводи да је тражио да јој се преда писмо.

Председник Кипра Никос Анастасијадес изјавио је да отмица авиона нема везе са тероризмом, већ да је отмичар имао лични мотив.

«Потврђено нам је да се ради о човеку који је болестан од љубави. Он жарко жели да се врати својој бившој жени. Урадио би све за њу. Ми радимо све што можемо да ослободимо таоце», рекао је Анастијадес.

Египатско министарство спољних послова је изразило сумњу да је појас са експлозивом који отмичар носи прави, саопштивши да је врло могуће да Сабаха блефира, с обзиром да су у питању лични а не терористички мотиви за отмицу авиона.

Најновија вест: Ибрахим Абдел Таваб Сабаха је професор ветеринарске медицине на универзитету у Александрији.

Директор аеродрома Борг ел Араб у Александрији је навео да се у летелици налазило 30 Египћана, осам Американаца, по четири Британаца и Холанђана, два Белгијанца и један Италијан, јавља BBC.

Кипарски медији тврде да је ослобођено пет чланова посаде отетог авиона, али да није познато колико их је још остало у авиону.

Извештач BBC са лица места каже да се чини да су сви таоци ослобођени, и да је отмичар сада сам у авиону. Египатски званичници ће ускоро одржати конференцију за штампу.

На аеродрому у Ларнаки је и бивша супруга Ибрахима Сабахе, отмичара авиона. Она заједно са преговарачким тимом кипарске полиције покушава да убеди бившег супруга да се преда.

Ибрахим Сабаха, професор ветерине из Египта који је главни осумњичени за отмицу авиона, изашао је из летелице и рекао како је он један од путника, те да нема везе са отмицом, преноси BBC.

Конференција за штампу у Египту је почела. Тамошњи званичници наводе да је у авиону било 55 особа «различитих националности», а да је ослобођена велика већина њих. У авиону су остали капетан, копилот, стјуардеса, официр за безбедност и још троје путника, речено је на конференцији.

Др Ибрахим Сабаха је дао изјаву за BBC на аеродрому у Ларнаки поводом првобитних навода да он стоји иза отмице авиона.

«Ја сам био само један од путника. Нисмо знали шта се дешава када је авион почео да мења курс. Када смо сели у авион, било нам је веома чудно што посада свима прегледа пасоше. То је врло необично за домаћи лет, пошто је требало да слетимо у Каиро. Након неког времена приметио сам да се пењемо. У почетку нам је речено да због техничких проблема морамо да слетимо на Кипар. Тек када смо били близу Ларнаке, речено нам је да је авион отет», рекао је др Сабаха за BBC.

Директан пренос са Кипра о отмици авиона EgyptAir можете погледати на овом линку.

Египатски Министар цивилног ваздухопловства Шериф Фати изјавио је да «отмичар још није изнео своје захтеве».

Преговори са неидентификованим отмичарем и даље су у току.

Скоро сви таоци су ослобођени. У авиону се налази још четворо чланова посаде и троје путника за које се зна да нису египатске националности.

Египатски Министар цивилног ваздухопловства је саопштио да је отмичар идентификован као Сеиф Елдин Мустафа.

Писмо, које је отмичар Сеиф Алдин Мустафа написао својој супрузи, је полиција превела, а затим га предала жени да га прочита. Писмо је написано на четири странице, а у њему се налазе захтеви за ослобађање четири затворенице из египатског затвора.

Кипарски медији пишу да је отмичар авиона припадник египатске војске. Ова информација није потврђена из званичних извора.

На Твитеру се појавила фотографија отмичара који око струка носи појас са експлозивом. Званични извори још нису потврдили аутентичност фотографије.

Ceti4IKWsAAWa0P

BBC преноси да је камера кипарске телевизије пре неколико момената снимила како неко искаче кроз прозор пилотске кабине, док је поред те особе још троје људи напустило авион силазећи низ степенице.

CetltgrWsAERq6z

c750bba4c5f189854c32eda952918f37

Тренутно су у авиону преостала још два таоца. РТ директно преноси дешавања са аеродрома у Ларнаки.

Кипарско Министарство спољних послова је објавило на свом Твитер налогу да је отмичар коначно ухапшен.

Ката

Тагови: ; ; ;