Ми, организација жена и младих Демократског фронта, са пријатељима из невладиних организација и покрета, са слободомислећим појединцима, одлучили смо да пружимо подршку слободи говора и мишљења, било на ком мјесту и у било које време. Овог пута стајемо у одбрану матураната из Гимназије Петар Први Петровић Његош из Даниловграда, рекла је Марина Јочић из Форума жена ДФ-а на перформансу подршке даниловградским гимназијалцима испред Министарства просвете Црне Горе.

 

performans-gimnazijalci-2

Она је рекла да неколико одличних ученика који би у свакој другој земљи били понос и школе, и града, и државе, је одлучило да обиљежи годишњицу почетка бомбардовања СР Југославије, које је управо почело разарањем касарне у Даниловграду и првом жртвом овог чина агресије.

 

„Нису прекршили ниједан закон осим закон мафијашког ћутања. Због тога тражимо извињење министра Бошковића, посебно што је јавно именовао ученике. У природи младости је побуна, непристајање. То својство младости гура свет напред, и ми ћемо увек бити на страни младости, слободе говора и мишљења, чак и ако нам се то по некад и не допада“, нагласила је Јочић.

 performans

 

Испред младих ДФ-а се обратио Иван Копитовић који је рекао да је Уставом Републике ЦГ , чланом 47, прописано да сваки грађанин има право на слободу изражавања говором , писаном речју , сликом или на други начин, али да, не први пут, актуелни режим и институције система газе Уставом загарантовано право својим грађанима онемогућивши истим да остваре своје елементарно право.

 

На самом крају Марина Јочић је упутила заједнички захтев организатора скупа министру Предрагу Бошковићу да се извини ученицима због јавне прозивке и изношења њихових имена у јавност. Скуп је завршен бацањем папирних авиона, алудирајући на перформанс даниловградских матураната.

 

Матуранти Гимназије „Петар Први Петровић Његош“ у Даниловграду су у знак сећања на жртве бомбардовања 1999. године пустили са школског разгласа звук сирене за узбуну мимо знања професора и руководства школе.

 

На видео снимку, који је објављен на Yоутубе-у, види се и да су ђаци у холу Гимназије бацили папирне авионе, као и да су после звука сирене пустили песму Боре Ђорђевића „Децу ти нећу опростити“, на шта су добили аплауз свих окупљених.

 

 

Министарство просвете Црне Горе саопштило је да ће против ученика даниловградске гимназије, који су одржали перформанс поводом 17 година од НАТО агресије на СРЈ казнити васпитним мерама.

 

ИН4С / Њуз Фронт

 

 

Тагови: ; ; ;