Француски посланик Тијери Маријани, шеф посланичке групе Народног десног покрета партије републиканаца, недавно је посетио Сирију и, како је истакао, највећи утисци из те земље су му сусрет са Башараом ал Асадом и његова захвалност Русији за помоћ коју је пружила његовој земљи.

565915_2016-02-26t113412z-1202751481-gf10000322902-rtrmadp-3-mideast-crisis-syria-putin_f

„Боравак у Сирији донео ми је три важна утиска. Један је сусрет са студентима Универзитета у Дамаску, други васкршња служба коју је служио Патријарх, а трећи састанак са Асадом који је, у поређењу са нашим последњим сусретом у новембру, потпуно други Председник“ — рекао је Маријани за Спутњик, а преносе Vesti online.

Говорећи о првом утиску, Маријани је истакао да су студенти са којима је разговарао два сата рекли да све што желе јесте да наставе студије и да се не осећају потпуно изоловано.

„Због чега поново не отворите лицеј у Алепу?“, питали су студенти француског политичара.

Други важан утисак била је, према његовим речима, васкршња служба коју је служио Патријарх.

„Део своје проповеди он је изговорио на француском језику. Рекао је: «Овде смо јер празнујемо Васкрс. Да није Председника Сирије Башара Асада и Председника Русије Владимира Путина, нас овде не би било», навео је Маријани.

Током састанка који је имао са Асадом, а трајао је сат и 15 минута, сиријски Председник је нагласио да се ситуација у његовој земљи мења захваљујући интервенцији Русије.

„У крајњем случају, Руси усаглашавају с нама своја дејства и успевамо да постигнемо резултате. Истовремено, западна коалиција одбија то да ради и резултат је био у складу са тим“, рекао је Асад.

Маријани истиче да је сиријски Председник током састанка «најмање десет пута» рекао: «Захваљујући нападима руске армије, захваљујући Русима».

Француски политичар прича о томе да, када човек посети пијацу у Дамаску, може да види да су најпопуларнији артикли са фотографијама Асада и Путина.

„Сиријци потпуно схватају да се ситуација променила захваљујући Русима, као и Белорусима. Треба споменути Белорусију која је испоручила извесну количину ефикасних борбених средстава“, истакао је Маријани.

Према његовим речима, и Запад разуме оно што се дешава у Сирији, али се то ретко може чути «испред микрофона».

„Асадов режим наравно да није идеалан. Али ја мислим да сви они којима је драгоцено културно наслеђе човечанства данас треба да честитају сиријској армији и руској армији због ослобођења Палмире. Због тога што је то место заједничког људског памћења које су разарали варвари, а данас је то место поново под заштитом и ускоро ће поново бити доступно за посетиоце. Мислим да је ово радостан дан за све оне којима је драг својеврсни симбол наше цивилизације“, истакао је Маријани.

Ката

Тагови: ; ;