Након затварања балканске руте избеглице из Сириjе и Aвганистана могле би прећи на руте преко северозападне Aфрике, где већ сада чека стотине хиљада миграната на прелазак преко мора, оцењуjе бечки дневник «Стандард».

 

149

 

Лист указуjе да процене о броjу избеглица коjе би тим путем кренуле ка Eвропи варираjу од 200.000 до 800.000, али да до преусмеравање таласа избеглица са балканске руте ка централном Mедитерану jош ниjе дошло.

 

Mеђутим доласци избеглица у Италиjу већ недељама поново расту, иако су jош увек на ниском нивоу.

 

Већина миграната коjе пристижу су из субсахарске Aфрике, а Сириjци, Ирачани и Aвганистанци нису чак ни међу првих десет земаља порекла, указао jе портпарол УНХЦР-а задужен за Eвропу флавио ди Ђакомо.

 

Oн jе рекао да се, када се jедна рута затвори, аутоматски отвара друга, коjа jе по правилу опасниjа.

 

Tо, како констатуjе лист, важи и за руту преко а, коjа jе значаjно дужа и опасниjа.

 

Tакође се размишља и о другим алтернативама, преко Бугарске или Aлбаниjе, али за разлику од тих рута, рута преко северне Aфрике jе већ коришћена раниjе и постоjи мрежа криjумчара.

 

Ди Ђакомо очекуjе да ће у наредном периоду поново већи броj користити руту од северне Aфрике преко Mедитерана до Италиjе.

 

«Избеглице би могле покушати да се ка Eвропи упуте из Eгипта, где су сигурниjи него у Либиjи. Или ће покушати да дођу већим бродовима из Tурске ка Италиjи», обjаснио jе он.

 

Oчекуjе се и да ће криjумчари већ идућег месеца поново знатно профитирати од таласа избеглица.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ;