Литванска обавештајна служба сматра да Русија може да покуша да врбује локалне регруте или да продре у војне редове уз помоћ других лица, наводи се у извештају о претњама националној безбедности Литваније.

 

литванија

 

Документе су припремиле обавештајне службе — одељење безбедности и одељење оперативне службе у Министарству одбране Литваније.

 

„Реке регрута могу да се искористе при покушају да се продре у систем одбране. Поље деловања руских обавештајаца у основи је везано са развојем потенцијала литванске армије, њеним наоружањем, доктрином и мисијом ваздушних патрола НАТО–а. Са тим циљем може да се покуша да се у војну службу убаце врбована лица или да се потраже начини за врбовање међу регрутима“, наводи се у документу.

 

 

Обавештајна служба Литваније сматра да се руске специјалне службе користе чињеницом да становници приграничних области иду у Русију због робе и то углавном у Калињинградску област. Специјалне службе тврде да у суседној држави литванске грађане „фиктивно или стварно“ оптужују за кријумчарење, након чега их „мотивишу на сарадњу“.

 

Службе безбедности тврде да на исти начин делује и Белорусија. Ове године за шпијунажу у корист Минска осуђен је лекар литванске војске Андреј Ошурков, који је добио три године затвора. Према подацима Обавештајне службе Литваније, Ошурков је био врбован у Белорусији и 2007. године убачен у литванску армију као регрут.

 

Према мишљењу литванских специјалних служби, деловање Минска усмерено је на контролу и разбијање деловања белоруске опозиције која живи у Литванији. У извештају се наводи да белоруске службе у Литванији делују „опрезније“ и избегавају активна дејства, али „агресивније делују на својој територији“.

 

Балтичке земље више пута су обавештавале јавност о постојању претње од стране Русије и објашњавали да је неопходно повећања њихових буџета за одбрану. Русија је на оптужбе о „агресији“ тврдила да само одговара на дејства Запада, а посебно на повећање војних јединица НАТО–а у Источној Европи и на Прибалтику.

 

 

 

 

Спутњик

Тагови: ; ; ; ;