Централна банка Русије је у фебруару купила 356 000 унци злата, чиме је постала највећи купац тог племенитог метала међу централним банкама света.

Руске девизне резерве су прошле недеље увећане за додатних 5,8 милијарди долара, пише руски лист Ведомости позивајући се на податке Међународног монетарног фонда.

13-06-26-99968_1

Међународне резерве Русије се, како наводи Раша тудеј, састоје од страних валута, специјалних права вучења и резервне позиције код ММФ и монетарног злата.

Вицегувернер руске централне банке Дмитриј Тулин је у јуну прошле године изјавио да централна банка планира да повећа међународне резерве на 500 милијари долара у периоду од три до пет година.

У новембру 2014 године, централна банка је прешла на пливајући девизни курс и почела је да повећава резерве које су почетком 2015 године достигле 510,5 милијарди долара, наводи РТ.

ММФ још увек није укључио Кину у статистичке податке за фебруар, али је кинеска централна банка известила да је прошлог месеца купила 320 000 унци злата.

Највећи продавац злата је била Турска, која је продала око 1,2 милиона унци, што је једнако 7% од укупних златних резерви.

Канада, која је међу водећих 10 светских произвођача злата, продала је све своје резерве, задржавајући симболичних 100 унци злата. Портпарол канадског Министарства финансија Дејвид Варнаву изјавио је у фебруару да је канадска Влада донела одлуку да диверзификује свој портфолио и да прода злато.

Ката

Тагови: