Санкциони «списак Савченко-Сенцов», састављен одлуком националног савета безбедности и одбране Украјине указом Председника Украјине Порошенка обухвата велики број грађана Руске Федерације и Украјине, као и судије, тужиоце и истражитеље који су укључени у «незаконите радње према грађанима Украјине» Надежди Савченко, Александру Кољченку и Олегу Сенцовом.

 

ukraina-flaga

 

Према одлуци Савета за националну безбедност 25. марта 2016., у списак физичких лица, који су предмет рестриктивних мера (санкција) укључен је и држављанин Руске Федерације председавајући Истражног комитета Русије Александар Бастрикин, коме је забрањено издавање визе за улазак на територију Украјине. Такође против њега се примењују мере — блокирање имовине; привремено ограничавање права на коришћење и располагање имовином која припада њему; забрањује се извоз капитала из Украјине; друге казне предвиђене законом санкција.

 

Исте санкције се примењују на следеће грађане Руске Федерације: шефу Федералне службе безбедности, генералу армије Александру Бортникову, тужиоцу Републике Крим Наталији Поклонској и другима.

 

За грађане Украјине — бившем лидеру ЛНР-а Валерију Болотову и лидеру ЛНР-а Игору Плотницом примењују се санкције у облику блокирања средстава, привременог ограничења права на коришћење и располагање имовином и друге казнене мере предвиђене законом санкција.

 

 

Тагови: ; ; ;