Oслобађаjућа пресуда Воjиславу Шешељу не сме да замагли чињеницу да jе Хашки трибунал политички и антисрпски суд, саопштила jе данас коалициjа Двери-ДС С.

 

121112_lukic_lukic_tn

 

«Не сме бити заборављено да су наjтеже пресуде изречене против политичког, воjног и полициjског руководства Србиjе, Републике Српске и Републике Српске краjине са циљем да се наjвећа одговорност за грађански рат припише Србима», наводи се у саопштењу.

 

Kоалициjа сматра да jе од самог почетка било jе jасно да jе оптужница против Шешеља политичка, а не правна, и да jе Хашки трибунал, у овом случаjу, вербални деликт покушао да преведе у оптужницу за правно сумњиво дело «удруженог злочиначког подухвата».

 

Хашки трибунал ослободио jе данас лидера Српске радикалне странке Воjислава Шешеља по свих девет тачака оптужнице, коjа га jе теретила да jе говором мржње подстицао и подржавао ратне злочине у Хрватскоj и Босни и Херцеговини током ратних сукоба и протеривање Хрвата из Воjводине.

 

Већина чланова већа, према речима судиjе Aнтоанетиjа, сматра да Шешељ ниjе био хиjерархиjски надређен добровољцима на терену, те да се не може сматрати да jе су почињени злочини били део «плана за стварање велике Србиjе». Већина чланова већа jе такође констатовала да су злочини «шешељеваца», како их jе називало тужилаштво, над Хрватима и Mуслиманима били извршени у «удруженом злочинацком подухвату».

 

Двери — ДСС / Танјуг

Тагови: ; ; ;