Санкције против Русије треба да остану на снази до „успостављања украјинског суверенитета“, рекао је украјински председник.

193078

 

Председник Украјине Петро Порошенко позвао је на пооштравање санкција против Русије.

 

„У овој ситуацији санкције треба пооштрити“, рекао је Порошенко на Украјинском форуму у Вашингтону.

 

Према речима украјинског лидера, „без успостављања украјинског суверенитета и без новог односа Русије према поретку у свету санкције треба да остану на снази“.

 

Односи између Русије и Запада су се погоршали због референдума на Криму и ситуације у Донбасу. Санкције, које су крајем јула прошле године ЕУ и САД увеле неким лицима и руским компанијама, проширене су на целу руску економију.

 

У августу 2014. године, Москва је увела једногодишњи забрану увоза одређених прехрамбених производа из земаља које су увеле санкције Русији. Ембарго је касније продужен за још годину дана.

 

Украјина је јуче објавила санкциони «списак Савченко-Сенцов» који обухвата велики број грађана Руске Федерације и Украјине, као и судије, тужиоце и истражитеље који су укључени у «незаконите радње према грађанима Украјине» Надежди Савченко, Александру Кољченку и Олегу Сенцовом.

 

Санкције се примењују шефу Федералне службе безбедности, генералу армије Александру Бортникову, тужиоцу Републике Крим Наталији Поклонској и другима.

Тагови: ; ;