Данашња одлука Хашког трибунала да донесе ослобађајућу пресуду лидеру радикала Војиславу Шешељу са опрезом се коментарише у Русији, и у контексту осуђујуће пресуде Радовану Караџићу.

 

seselj mladic karadzic

 

Научни сарадник Института за славистику Александар Пивоваренко коментарисао је данас пресуду Хашког трибунала.

 

«Овде се ради о широком контексту. Сензацији којом ће штампа представити ову ослобађајућу пресуду неопходно је додати и недавно донесену пресуду Радовану Караџићу који је осуђен на 40 година затвора. Сигурно ће и Ратко Младић добити велику казну. Али међу њима постоји разлика. Шешељ представља Србију а Караџић и Младић Републику Српску, која се налази у саставу друге државе- Босне и Херцеговине. Шешељ је политичар а Караџић и Младић су били државни функционери»- рекао је Пивоваренко.

 

Шаље се сигнал да према Србији немају претензије док се репресије и притисци на Републику Српску настављају. У вези Србије ова одлука треба да помогне елитама које желе да уведу Србију у Европску унију и да је приближе НАТО-у, да се баве јавним мнењем са јаким погледима уназад.

 

Сличан трик је учињен и са Хрватском 2012 године кад се радило о пресудама генералима Готовини и Маркачу након што су осуђени и добили 24 и 18 година затвора. У Хрватској је порасло антиевропско расположење а у Загребу је спаљена застава ЕУ. Само пола године касније они су ослобођени а Хрватска је 2013 године постала чланица Европске Уније.

 

 

Александар Пивоваренко

 

 

Тагови: ; ; ; ;