На самиту о нуклеарној безбедности у Вашингтону é први пут бити одржана посебна сесија о спречавању терористичких група да се домогну нуклеаног материјала.

На овогодишњем самиту, делегације из више од 50 земаља разговараће о нуклеарним претњама и начинима да се оне умање и спрече.

Бела кућа је саопштила да ће један од циљева самита бити јачање међународне мреже организација да би наставиле да раде на нуклеарној безбедности широм света.

nuklearno-oruzje-rakete

Терористички напади у Бриселу још једном су показали колико су групе, попут «исламске државе», постале опасне. Реч је о претњи о којој ће се расправљати на специјалном заседању у оквиру самита у Вашингтону.

«У центру пажње ће бити шира претња. Међутим, могућност да «исламска држава» дође до било каквог нуклеарног материјала мора да се избегне и то ће свакако бити тема разговора», најавио је портпарол Беле куће Џош Ернест, а преноси Б92.

Белгија је после напада у Бриселу поставила наоружане чуваре у нуклеарним објектима. Међутим, лидери су више забринути да би терористи у земљама попут Пакистана могли да се домогну нуклеарног материјала, а страхују и због севернокорејских нуклеарних претњи.

Ово ће бити четврти и последњи нуклеарни самит за америчког Председника Барака Обаму.

На претходним скуповима, разговарало се о смањењу употребе високо обогаћеног уранијума, обезбеђивању нуклеарног материјала и спречавању његовог кријумчарења, као и о тероризму.

Стручњаци, међутим, оцењују да су кључна питања и даље нерешена.

«За четири године је постигнут велики напредак када је реч о обезбеђивању нуклеарног материјала, који би могао да падне у руке терориста, али тај циљ још није постигнут», сматра Шерон Сквасони, из Центра за стратешке и међународне студије.

Већи део тог материјала и даље је део војних залиха, због чега је то питање веома спорно, кажу аналитичари.

Русија је одбила позив за учешће, наводећи да су овакви самити већ одиграли своју улогу.

Бела кућа је оценила да је Русија саму себе изоловала одлуком да не присуствује самиту о нуклеарној безбедности, пренео је Ројтерс.

«Одлука Русије да не присуствује том скупу на високом нивоу представља, сматрамо, пропуштену могућност, пре свега за Русију», изјавио је Бен Роудс, заменик саветника у Националном савету за безбедност при Белој кући.

«Искрено, све што чине је да су се неучествовањем изоловали, као и раније», додао је он.

Роудс је истакао да САД и Русија настављају да сарађују и разговарају о питањима везаним за нуклеарну безбедност, преноси Ројтерс.

Русија је у октобру прошле године обавестила САД да ове године неће учествовати на самиту, који је се одржава данас и сутра у Вашингтону.

Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова је оценила у јануару да су самити о нуклеарној безбедности «одиграли своју улогу» и да је њихов политички циљ исцрпљен.

Она је истакла да Међународна агенција за нуклеарну енергију мора бити централна снага за координацију светских напора у глобалној нуклеарној безбедности.

Према њеним речима, такви скупови настоје да се мешају у активности међународних организација и да ставове «ограниченог броја држава» наметну међународним структурама, што је неприхватљиво.

На маргинама састанка, Обама ће се састати са јужнокорејском Председницом и јапанским Премијером, Парк Геун-хје и Синз Абеом, са којима ће разговарати о нуклеарном програму Северне Кореје, саопштила је Бела кућа.

«Овај састанак ће бити прилика да лидери три земље разговарају о заједничком одговору на претњу коју представља Северна Кореја, као и да унапреде области трилатералне безбедносне сарадње у региону и свету», наводи се у саопштењу Беле куће.

Ката

Тагови: ;