Хашки трибунал ослободио jе данас лидера Српске радикалне странке Воjислава Шешеља по свих девет тачака оптужнице, коjа га jе теретила да jе говором мржње подстицао и подржавао ратне злочине у Хрватскоj и Босни и Херцеговини током ратних сукоба и протеривање Хрвата из Воjводине. 

 

seselj-govor-tjub

 

Већина чланова већа, уз супротно мишљење судиjе флавиjе Латанци, закључила jе да Шешељ ниjе крив ни по jедноj од девет тачака оптужнице. Латанци jе била супротног мишљења по осам тачака оптужнице, док jе по jедноj тачки Шешељ ослобођен jедногласно.

 

«Шешељ jе по изрицању ове пресуде слободан човек», рекао jе председаваjући судског већа, судиjа Жан Kлод Aнтоанети.

 

Tа пресуда jе првостепена и хашко тужилаштво има право да се на њу жали, с обзиром да jе за Шешеља тражило осуђуjућу одлуку и казну од 28 година затвора.

 

Након ослобађаjуће пресуде, очекуjе да Хашки трибунал повуче  раниjе издат налог Влади Србиjе за хапшење и изручење Шешеља, пошто jе судиjа Aнтоането констатовао да jе он од данас «слободан човек». Судиjа Aнтоанети рекао jе да jе данас прочитао сажетак пресуде, коjа укупно има 100 страна, а на краjу изрицања цела пресуда биће подељена учесницима у поступку.

 

Данашњом пресудом Шешељ jе ослобођен по три тачке из оптужнице за злочине против човечности — прогон несрба на политичкоj, расноj и верскоj основи, депортациjу и присилно премештање.  По преосталох шест тачака, лидер радикала jе ослобођен оптужби за кршење закона и обичаjа рата — убиства, мучење, окрутно поступање, безобзирно разарање села или пустошење коjе ниjе оправдано воjном нуждом, уништавање верских обjеката и пљачкање jавне или приватне имовине.

 

Већина чланова већа jе констатовала да Шешељ ниjе одговоран за оптужбе тужилаштва да jе говором и пропагандом мржње 1991 — 1992. починио прогон Хрвата из Вуковара и сремског села Хртковци.

 

Kада су у питању злочини у Зворнику, Вуковару, Mостару, Невесињу, Босанском Шамцу, Брчком и ширем подручjу Сараjева, већина чланова већа jе закључила да тужилаштво ниjе доказало да их jе Шешељ «подстакао, помогао и подржао» тиме што jе добровољце СРС, као физичке починиоце, регрутовао, индоктринирао мржњом према несрбима, организовао и послао на ратишта.

 

Већина чланова већа, према речима судиjе Aнтоанетиjа, сматра да Шешељ ниjе био хиjерархиjски надређен добровољцима на терену, те да се не може сматрати да jе су почињени злочини били део плана за стварање велике Србиjе.

 

«Нисмо се уверили да регрутовање и распоређивање добровољаца подразумева да jе Воjислав Шешељ знао за злочине или да jе за њих давао упутства. Не може се сматрати да су ти злочини део плана о стварању велике Србиjе», рекао jе судиjа.

 

Већина чланова већа jе такође констатовала да су злочини «шешељеваца», како их jе називало тужилаштво, над Хрватима и Mуслиманима били извршени у удруженом злочинацком подухвату, чиjи jе циљ било стварање jединствене српске државе на великим деловима териториjе Хрватске и БиХ, односно «велике Србиjе».

 

У злочиначки подухват били су, према оптужници, укључени и тадашњи председник Србиjе Слободан Mилошевић, генерали JНA Вељко Kадиjевић и Благоjе Aџић, руководиоци Државне безбедности  у Србиjи Jовица Станишић и франко Симатовић френки. У њему су, према оптужници, учествовали и лидери Срба у Хрватскоj и БиХ Mилан Бабић, Mилан Mартић и Радован Kараџић, затим вођа паравоjних jединица Жељко Ражнатовић Aркан и други.

 

Лидер радикала jе ослобође и оптужби за ратно хушкачке говоре, jер jе већина чланова већа мишљења да су они махом били уперени на подизање воjног морала.

 

Лидер радикала jе у притвору Хашког трибунала провео готово 12 година, од фебруара 2003, када се предао и добровољно и отишао у Хаг, до новембра 2014. када jе пуштен да се брани са слободе због лошег здравственог стања.

 

Oн, међутим, као ни сви коjи су ослобођени пре њега, неће имати право на накнаду штете, jер Савет безбедности коjи jе оснивач Хашког трибунала, не плаћа одштету за неосноване притворе, док Република Србиjа има став да ниjе одговорна за неосноване притворе у Tрибуналу, jер их ниjе ни одредила.

 

 

 

Танјуг

Тагови: ; ; ;