Међународни трибунал за бившу Југославију у Хагу донео је данас ослобађајућу пресуду српском политичару и лидеру Српске Радикалне Странке Војиславу Шешељу.

 

Оваква одлука за многе представља изненађење с обзиром на то да Хашки трибунал одавно не скрива антисрпско расположење, а при том Шешељ се активно бави политиком, његова националистичка, антизападна и у многоме проруска партија активно учествује и на предстојећим парламентарним изборима.

 

stevan gaji' 2

 

 

 

Пресуду специјално за Новински фронт коментарише сарадник Института за европску политику из Београда и политиколог Стеван Гајић.

 

«Сматрам да се политичка и антисрпска природа самог трибунала није изменила на основу једног процеса. Сама чињеница да је процес трајао недопустиво дуго и да је Шешељ пуних 12 година боравио у истражном затвору је скандал сам по себи. Ова одлука суда сада доводи у питање неке раније процесе по основу такозваног «Удруженог српског злочиначког подухвата» јер су се на томе заснивале многе пресуде у ранијим процесима који су се водили пред овим трибуналом. Сада је време да се постави и питање ревизије самог тумачења рата у бившој Југославији од стране Запада»- рекао је Гајић нашој агенцији.

Тагови: ;