Србија из акционог плана избацила злочине над Бошњацима и поручила и Бошњацима и четницима да злочин неће бити кажњен, већ награђен, каже Сулејман Угљанин.

 

45254832556fbe9a2280db246423739_v4_big

„Странка демократске акције Санџака је регистрована као мањинска, заступа интересе бошњачког народа у Србији. Имамо своје ставове и принципе. Под један, оно што тражимо је реформа политичког система – тражимо демократску, децентрализовану и регионализовану Србију“, рекао је лидер СДА на почетку Кажипрста Б92.

Осим тога, како каже, траже и легитимни акциони план за приступање ЕУ о мањинама у којем ће Бошњаци учествовати.

 

 „Из овога су избачени и не садржи највеће проблеме који муче Бошњаке. Под три, ту је доношење новог мањинског кровног закона, као и да се усвоји резолуција о геноциду у Сребреници коју смо предложили 2. јула прошле године“, наводи Угљанин, додајући да се СДА на крају залаже за регионалну сарадњу.

 

На питање на чему заснива свој оптимизам за успех на изборима Угљанин одговара на јасној и недвосмисленој жељи грађана да желе у ЕУ.

 

 „Ако Србија хоће у ЕУ онда мора да испуни неке стандарде, мањине морају да остваре своја права. Оно што је установљено је да су неке мањине тренутно у Србији угрожене – Бошњаци, Албанци, Роми и Хрвати“, истиче кандидат испред Странке демократске акције.

 

Такође, наводи да је „и од председника и од премијера јако изражено непријатељство према бошњацима“.

 

Угљанин каже да СДА од 1990. године заступа став да Бошњаци са својим идентитетом могу мирно да живе у Србији.

 

На питање Сузане Трнинић због чега се Бошњаци деле на мање и више добре Бошњаке Угљанин каже да су „све остале странке ушле у тројанског коња и желе да направе превару“.

 

 „СДА је остала доследна својим принципима. Чињеница је да је Србија тајно 3. марта усвојила акциони план и из њега избацила велике злочине над Бошњацима. Тиме се шаље порука и Бошњацима и четницима да злочин над Бошњацима неће бити кажњен, већ награђен“, истиче Угљанин.

 

Након тога, Угљанин је рекао да „говори истину“ и опет упитао због чега би држава из акционог плана избацила злочине над бошњачком мањином „над којом је извршен геноцид у Сребреници“.

 

 „Зашто би два дана пред пресуду Караџићу на стадион у Новом Пазару уз заштиту полиције довели четнике? Изнели су своје заставе, црне, фашистичке… 2.000 специјалаца им је дозволило да уђу у град као тројански коњ у део где је гостујућа публика. Њихова слика Драже, четничке заставе и слика капе Ратка Младића су претња Бошњацима“, наводи он.

 

Угљанин ту мисли на навијаче Црвене звезде која је 22. марта, два дана пре пресуде Радовану Караџићу играла против Новог Пазара.

 

Угљанин је истакао да не зна да је у Новом Пазару запаљен билборд Расима Љајића, као и да се његова странка бори за то „да Бошњаци буду равноправни грађани Србије, као и да се у акциони план укључе казне за злочине у Штрпцима и друге злочине“.

 

«Ми се боримо за једну срећнију будућност Бошњака у земљи и да се Бошњаци осећају равномправним грађанима Србије, да не осећају опасност ни од војске и ни од полиције», рекао је Угљанин.

 

 

НСПМ

Тагови: